NOS Nieuws

Wekdienst 23/7: Spanjaarden naar de stembus • Oranjevrouwen starten aan WK

Goedemorgen! Vandaag gaan ze in Spanje naar de stembus voor de parlementsverkiezingen, waarbij de verwachting is dat de rechts-conservatieve partij zal winnen. En de Oranjevrouwen beginnen aan het WK voetbal in Nieuw-Zeeland en Australië.

Eerst het weer: er is veel bewolking en er valt geregeld regen of motregen. In de middag wordt het in het westen droger en kan de zon even doorbreken. Daar kan het 21 graden worden. Vanavond wordt het geleidelijk droger, maar vannacht komen er vanuit het zuiden opnieuw buien.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Spanje zijn de stemlokalen geopend voor de vervroegde parlementsverkiezingen. Op basis van de peilingen lijkt de Spaanse politiek een ruk naar rechts te maken.
  • De Oranjevrouwen spelen vandaag hun eerste wedstrijd op het WK. In Dunedin, in Nieuw-Zeeland, staat Nederland tegenover tegen Portugal.
  • De Tour de France finisht traditiegetrouw in Parijs. In de zogenoemde champagnerit rijdt de Deen Jonas Vingegaard vandaag in het geel over de streep. Het wordt de tweede Tourzege van de Jumbo-Visma-renner. De Tour de France Femmes begint juist vandaag, met een rittenkoers van acht dagen.
  • Nabij Boedapest wordt in de Formule 1 de Grand Prix van Hongarije verreden. Als Max Verstappen wint, grijpt hij met zijn team het record voor meeste zeges op rij (nu nog elf). Verstappen moet dan wel afrekenen met zijn Mercedes-rivaal Lewis Hamilton, die in de kwalificatie verrassend de poleposition pakte.

Wat heb je gemist?

Op het Griekse eiland Rhodos is een groot aantal mensen geëvacueerd vanwege de grote bosbranden die het eiland teisteren. Onder de zeker duizend evacués zijn ook veel Nederlanders. Drie hotels vlogen in brand en gasten worden opgevangen in alternatieve accomodaties.

De bosbranden woedden al vijf dagen in het Griekse dunbevolkte binnenland door de extreme hitte en droogte, maar verplaatste zich gisteren ook naar de kustplaatsen. Vandaag worden ook extreme temperaturen verwacht, van boven de 40 graden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Nederlanders Alice Reumkens en Marijn van Zundert moesten gisteren hun vakantiebestemming op Rhodos verlaten vanwege de evacuaties door de bosbranden die er woedden. "Al onze spullen liggen nog in de hotelkamer. We hebben meegenomen wat we konden dragen.", zegt Reumkens tegen de NOS. Ze moest het hotel te voet verlaten en hun koffers achtergelaten in het hotel tijdens de evacuaties.

Beelden van de rook en evacuaties op Rhodos:

Beelden van bosbranden en evacuaties Rhodos

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl