Esther Vergeer poseert bij zichzelf.
NOS Sport

Rolstoeltennislegende Vergeer opgenomen in Hall of Fame: 'Dit is magisch'

"Het is heel bijzonder om op deze manier onderdeel te worden de tennisgeschiedenis." Dat zegt voormalig rolstoeltennisster Esther Vergeer over haar toetreding tot de International Tennis Hall of Fame (ITHF) vandaag in een speciale ceremonie.

Vergeer, winnares van 21 grandslamtitels en 7 gouden paralympische medailles, is al een paar dagen met haar familie in de Amerikaanse stad Newport, waar de ITHF z'n hoofdkwartier en museum heeft. Het is een belangrijke plek in de Amerikaanse tennisgeschiedenis, want in 1881 vond in Newport de eerste editie van de US Open plaats, destijds het tweede grandslamtoernooi ooit.

Lleyton Hewitt was vorig jaar de laatste tennisser die werd toegevoegd aan de Hall of Fame.

'Grootste eer die je kunt krijgen'

"Dit de grootste eer die je kunt krijgen. Voor mij als atleet, mens en voor mijn resultaten", zegt Vergeer in gesprek met de NOS. "Mensen kunnen hier in dit museum op deze historische plek over mij lezen. Hoe ik me heb ontwikkeld als atleet en over de ontwikkeling van het rolstoeltennis."

Op de erelijst van de Nederlandse staat geen maat: naast al haar titels stond Vergeer tijdens haar actieve carrière van 2000 tot en met 2013 liefst 668 weken eerste op de wereldranglijst en schreef ze 470 achtereenvolgende partijen op haar naam. Ze won ook nog eens 136 titels als dubbelspeelster.

Vergeer trots op plek in Hall of Fame: 'Ik wil hier elk jaar terugkomen'

Maar belangrijker: de 42-jarige Woerdense is een grote aanjager geweest voor het volwassen worden van rolstoeltennis. Zo zorgde Vergeer er na een lange lobby voor dat het rolstoeltoernooi bij het ABN Amro Open dit jaar voor het eerst een vrouwenvariant kreeg. Daar in Rotterdam werd Vergeers nominatie voor de ITHF in februari van dit jaar bekendgemaakt.

Ze is na voormalig rolstoeltennissters Chantal Vandierendonck en Monique Kalkman-Van den Bosch de derde Nederlander die toetreedt tot de Hall of Fame. De ITHF is de organisatie die de grootste tennissers uit de historie van de sport eert. Richard Krajicek, Betty Stöve en Tom Okker viel de eer nooit ten deel.

Spontaan verliefd

Vergeer zegt spontaan verliefd te zijn geworden op de Hall of Fame. "Zo'n museum is een geweldige manier om de sport te vieren en te eren. Al die mensen die hier aan hebben gewerkt en dit hebben gecreëerd... Daar onderdeel van te mogen zijn is iets magisch. Ik wil hier elk jaar terugkomen. Ik houd van Newport. Het is mijn nieuwe liefde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl