Eerste WK-medaille Van Rouwendaal op vijf kilometer: 'Zilver, goed voor mijn cv'

Openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal heeft bij de WK zwemmen in Fukuoka beslag gelegd op de zilveren medaille op de vijf kilometer. Het was haar eerste WK-medaille ooit op deze afstand.

Op de tien kilometer werd Van Rouwendaal in 2016 olympisch kampioene en in 2022 wereldkampioene.

Sharon van Rouwendaal is blij met haar zilveren WK-medaille

In Japan moest de Nederlandse zwemster alleen de Duitse Leonie Beck, die eerder al het goud had gewonnen op de tien kilometer, voor laten gaan. Het brons ging naar de Braziliaanse Ana Marcela Cunha.

Het is de eerste keer sinds 2007 dat een zwemster zowel de vijf als de tien kilometer wint bij een WK. Van Rouwendaal lag in de finale van de race nog op kop, maar moest in de eindsprint toch haar meerdere erkennen in de 26-jarige Duitse.

Blij met zilver

"Ik kwam het laatste stuk heel moeilijk weg. Ana Marcela Cunha is best wel zwaar", zei Van Rouwendaal na afloop.

Op Beck moest ze uiteindelijk een seconde toegeven. "Zij had net een andere lijn en kwam net niet met Cunha in de knoop. Maar ik ben blij met die zilveren plek. Ik had nog nooit een WK-medaille op de vijf kilometer. Die staat nu heel goed op mijn cv."

Van Rouwendaal: 'Heel blij, eerste WK-medaille op de vijf kilometer'

Afgelopen zaterdag eindigde Van Rouwendaal nog als vierde op de tien kilometer, de afstand waarop ze zeven jaar geleden in Rio olympisch kampioene werd. Door haar vierde plek liep ze vooralsnog kwalificatie voor de Spelen van Parijs mis, maar in februari krijgt ze bij de WK in Doha een nieuwe kans. Dan moet ze bij de eerste twaalf eindigen voor een olympisch ticket.

Op de vijf kilometer waren in Fukuoka geen olympische startbewijzen te verdienden, omdat deze afstand geen onderdeel is op de Spelen.