De Jong pakt goud op 100 meter bij WK para-atletiek, zilver voor Alkemade op 200 meter

Joël de Jong heeft bij bij de WK para-atletiek in Parijs goud gewonnen op de 100 meter sprint in de T63-klasse. De 21-jarige Fries noteerde een tijd van 12,09 seconden en bleef de Braziliaan Vinicius Gonçalves (12,16) en de Duitser Leon Schäfer (12,18) net voor.

De Jong bleef met zijn tijd 0,06 seconde boven zijn persoonlijk record van 12.03, een tijd waarmee hij in zijn klasse momenteel de beste van Europa is.

Gouden De Jong: 'Vroeger leerde ik van mijn tegenstanders, nu versla ik ze'

Het was voor De Jong zijn tweede WK-medaille. Hij pakte op 10 juli de bronzen medaille bij het verspringen. Het goud was toen voor Schäfer, die dat bovendien met een wereldrecord deed.

Alkemade verrast zichzelf met zilver

Kimberley Alkemade verraste zichzelf met een zilveren medaille op de 200 meter sprint in de klasse T64. De winst ging naar de Duitse Irmgard Bensusan met een tijd van 26,82.

De tweede plaats kwam volgens de 33-jarige Alkemade (27,06) onverwacht, omdat ze haar race op nieuwe blades had gelopen. "Ik had daardoor niet hele hoge verwachtingen van deze race", reageerde ze na afloop.

Para-atlete Alkemade verbaast zichzelf met zilver: 'Liep met nieuwe blades'

Alkemade, die eveneens zilver won bij de vorige WK para-atletiek in Doha, eindigde eerder op de 100 meter als vijfde, toen Fleur Jong de gouden medaille opeiste. Jong deed in Parijs niet mee aan de 200 meter.