De herdenking van de MH17-ramp bij het nationaal monument
NOS NieuwsAangepast

MH17-ramp na negen jaar herdacht: 'Nog altijd een dag met een zwart randje'

Negen jaar na de ramp met de MH17 zijn de slachtoffers herdacht bij het nationaal monument in Vijfhuizen. Dat gebeurde met twee minuten stilte en het voordragen van alle namen van de slachtoffers.

"Het noemen van de namen is van het grootste belang", zei Piet Ploeg van Stichting Vliegramp MH17 bij de herdenking. "Want als je naam niet meer wordt genoemd, word je vergeten. En dat zal nooit gebeuren."

Inmiddels is het negen jaar geleden dat de MH17 boven Oekraïne met een raket uit de lucht werd geschoten. Alle 298 inzittenden, van wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

M'n jochie was toen 18 jaar. Hij zou nu dus 27 zijn.

Thomas Schansman verloor z'n zoon bij de ramp

Ieder jaar wordt de ramp herdacht. Wel heeft de Stichting Vliegramp MH17 besloten eens in de vijf jaar groots te herdenken. De eerstvolgende grote herdenking is volgend jaar. Voor dit jaar gold dat het betrekkelijk eenvoudig werd gehouden.

Naast de bijeenkomst bij het nationaal monument zijn de slachtoffers van de ramp ook in Hilversum herdacht. "Het is nog altijd een dag met een zwart randje", zegt Thomas Schansman, wiens zoon in het vliegtuig zat, tegen NH Nieuws.

"M'n jochie was toen 18 jaar. Hij zou nu dus 27 zijn", zei Schansman tijdens de herdenking. "Dan zie je zijn vrienden allemaal groter en sterker worden, sommigen zijn zelfs al vader. Dat gaat bij hem nooit gebeuren. Dat doet pijn."

Als ik een boeket zonnebloemen zie, kan het verdriet me zomaar overvallen.

Maried Kooijmans verloor haar zoon, schoondochter en twee kleindochters bij de ramp

Ook in Hilversum was de herdenking bij een MH17-monument. Vijftien bronzen zonnebloemen zijn neergezet ter nagedachtenis aan de vijftien slachtoffers die uit Hilversum kwamen. De zonnebloemen zijn het symbool geworden van de vliegramp. Brokstukken van het toestel belandden namelijk tussen de zonnebloemvelden.

"Als ik een boeket zonnebloemen zie, kan het verdriet me zomaar overvallen", zegt Maried Kooijmans tegen Omroep Gelderland. Ze verloor haar zoon, schoondochter en twee kleindochters negen jaar geleden.

Kooijmans herdenkt de slachtoffers op haar manier. Dat doet ze door zonnebloemen neer te leggen op de begraafplaats in Doesburg, waar haar geliefden vandaan kwamen.

Rutte: Gemis is groot

Ook in de politiek werd stilgestaan bij de slachtoffers van MH17. Premier Rutte wenste de nabestaanden "extra veel kracht en sterkte toe". Ook de Oekraïense president Zelensky zei te rouwen om de slachtoffers en herhaalde dat Rusland voor alle misdaden die het in Oekraïne heeft gepleegd verantwoordelijk wordt gehouden.

Bij de ramp kwamen ook 36 Australiërs om het leven. De Australische minister van Buitenlandse Zaken Wong staat bij alle slachtoffers stil, zegt zij op Twitter. Ook zij roept Rusland op om verantwoordelijkheid te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl