Bij de herdenkingen werden kaarsjes aangestoken
NOS Nieuws

Honderden bij herdenking voor slachtoffers dodelijke steekpartij Leiden

In Leiden zijn honderden mensen afgekomen op een herdenking voor de slachtoffers van de steekpartij van afgelopen vrijdag. Bij de steekpartij kwam een 66-jarige man om het leven, twee anderen raakten gewond. De politie pakte na een klopjacht dezelfde dag een man op, maar kan nog niet bevestigen of hij ook verdacht wordt van de steekpartij.

De bijeenkomst werd gehouden in de Hooglandse Kerk, vlak bij het Diaconaal centrum De Bakkerij aan de Oude Rijn, waar de steekpartij gebeurde. In het pand zijn verschillende hulporganisaties gevestigd. Het gedode slachtoffer was een medewerker van een van de organisaties.

De herdenking was toegankelijk voor iedereen. "Voor iedereen die zich wil bezinnen, stil wil zijn of een kaars wil branden", zegt Jacqueline Rijsdijk, voorzitter van het kerkbestuur van Leiden. Er werd geen herdenking of dienst gehouden, vertelt ze. "Want we willen de kerk openen voor alle religies, en mensen zonder religie. Alle Leidenaren en mensen erbuiten zijn welkom."

De hoge opkomst verbaast haar niet. De Bakkerij is een begrip in Leiden, vertelt ze. "Iedereen kent het. Er wordt hulp verleend aan iedereen die het nodig heeft. Het is heel verschrikkelijk dat een organisatie waar dit mooie werk wordt verricht, zo getroffen wordt."

'Denk ook aan dader'

"Waar niemand helpt, helpt De Bakkerij", zegt Lex Ras, secretaris van de Raad van kerken in Leiden. "Het wrange is dat De Bakkerij een plek is van vrede en van mensen helpen. Dat daar dit enorme kwaad is gebeurd, is onbegrijpelijk."

Ras hoopt dat op de bijeenkomst ook aan de dader is gedacht. "We bidden bijna elk zondag: 'vergeef ons onze schulden, zodat wij ook onze schuldenaren kunnen vergeven'. We kunnen denken: je hebt iets gedaan, maar we sluiten je nog steeds in de armen", vertelt Ras. "Maar dat zal even tijd nodig hebben."

  • NOS
    Bloemen bij het centrum, waar de steekpartij gebeurde
  • NOS
    Bij de herdenkingen werden kaarsjes aangestoken
  • NOS
    Bij de herdenking waren honderden mensen aanwezig

Over een motief voor de steekpartij is nog niets bekend. Het centrum liet eerder weten dat dader een cliënt van een van de organisaties in het pand is, "die geen andere uitweg zag dan dit".

Inzamelingsactie

Een inzamelingsactie van De Bakkerij is zondagavond opgelopen tot ruim 2600 euro, meer dan het dubbele van het streefbedrag. Het centrum wil de opbrengst gebruiken om "aanzienlijke materiële schade" aan het pand te vergoeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl