NOS Sport

Luiten hoopt in 'superseizoen' op Ryder Cup en Spelen, ondanks 'belachelijke eis'

Joost Luiten heeft zijn terugkeer op het hoogste niveau nog niet kunnen bekronen met een zege, over zijn vorm bestaan geen twijfels meer.

"Ik draai een superseizoen, dit is misschien wel mijn beste periode ooit", zegt de 37-jarige golfer, die mag hopen op deelname aan de Ryder Cup en al denkt aan de Olympische Spelen in Parijs.

Herboren Luiten droomt bij kwekerij waar hij werkte van Ryder Cup-deelname

"Dat is een reëel doel, denk ik", weegt Luiten zijn kansen om met de beste twaalf Europese golfers te strijden tegen de sterkste twaalf Amerikanen. Hij was deze week bij een barbecue met teamcaptain Luke Donald en andere spelers die kans maken. "Daar word je niet zomaar voor uitgenodigd, lijkt me. Dat zijn de jongens die er goed voor staan."

Luiten past daartussen. Met zes toptien-noteringen en vier podiumplaatsen hoort hij dit jaar bij de best presterende golfers in Europa.

Mentale problemen

Het contrast met een jaar geleden is groot. Toen kampte Luiten met mentale problemen als gevolg van een mentale blokkade bij het chippen. Dit jaar mengt hij zich in de strijd om toernooizeges.

Een belachelijke eis. Het bewijst maar weer dat ze bij NOC*NSF vrij weinig verstand van golf hebben.

Joost Luiten

In München en op de Britse Masters glipte de zege op de slotdag door zijn vingers. Winnen op de Europese Tour blijft "onwijs moeilijk", merkt Luiten, wiens laatste overwinning dateert van 2018.

"Dat is het enige smetje, dat ik nog niet heb kunnen winnen. Zeker in Duitsland had ik moeten winnen, dat deed pijn. Ik kan niet ontkennen dat ik onwijs zenuwachtig was. Ik maakte een paar kleine foutjes, dat kostte me de kop."

"Het is altijd een combinatie van factoren, waar spanning en druk zeker een deel van zijn. Als ik nog een keer in die positie kom, ga ik er misschien anders mee om. Dat is de les die je moet trekken."

Joost Luiten grijpt in München net naast de titel

Luiten: "Ik zal de komende maanden onwijs goed moeten spelen. Dat geldt natuurlijk voor iedereen die naar de Ryder Cup wil. Met nog een paar van zulke resultaten kan het hard gaan. Maar uiteindelijk gaat het in de sport ook om winnen."

Hopen op Parijs

Zijn volgende grote doel wacht volgende zomer in Parijs. Luiten hoopt er, na Rio 2016, voor de tweede keer bij te zijn op de Olympische Spelen. Ook daar moet hij zich voor zien te kwalificeren, een plek in de top-100 van de wereld wordt geëist door NOC*NSF.

"Een belachelijke eis", stelt de huidige nummer 152 van de wereldranglijst. "Het bewijst maar weer dat ze vrij weinig verstand van golf hebben." Een goede vijftig plekken stijgen, ziet Luiten wel lukken. In zijn huidige vorm gaat het snel, begin dit jaar hoorde hij niet eens bij de beste 400.

Luiten kritisch op kwalificatie-eisen NOC*NSF: 'Vrij weinig verstand van golf'

NOC*NSF stelt strenge eisen omdat er gemikt wordt op medailles, sporters die bij de beste acht op hun onderdeel horen. Luiten: "Maar waarom zou dat niet kunnen als je buiten de top-100 staat? Majors worden soms ook gewonnen door spelers die een stuk lager staan. En op de Spelen is het niveau lager, omdat er maar een x-aantal golfers per land mee mag doen. In Tokio won Rory Sabbatini een medaille zonder top-100-notering, dat zegt genoeg."

"Ik vind het jammer dat het niet iets ruimer wordt getrokken", vervolgt Luiten. "Dan hebben ook meer Nederlanders een kans. Anne van Dam was er in Tokio net wel bij, Wil Besseling niet. Meer deelnemers zou goed zijn voor de Nederlandse golfsport, en voor de medaillekansen. Het is heel jammer dat NOC*NSF die kansen zelf om zeep helpt."

Contact met de sportkoepel heeft Luiten niet over de gestelde eisen. "Dat gaat via de golfbond. De eisen staan ook gewoon vast, iedereen weet wat er wordt gevraagd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl