GroenLinks-leider Jesse Klaver met PvdA-leider Attje Kuiken
NOS Nieuws

GroenLinks-leider Klaver lid geworden van PvdA

GroenLinks-leider Klaver is lid geworden van PvdA, schrijft hij in een opiniestuk in de Volkskrant. Hij wil zo zijn "vastberadenheid om dit project te laten slagen kracht bijzetten" en laten zien dat "het eigen partijpolitieke belang nooit boven het algemeen belang mag gaan". Klaver doelt op de voorgenomen intensieve samenwerking van GroenLinks en PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen komend najaar.

Hij roept de leden van beide partijen op om de samenwerking te steunen. PvdA en GroenLinks willen een gezamenlijk verkiezingsprogramma, een gezamenlijke kieslijst en één lijsttrekker. De leden kunnen daar tot zondag over stemmen.

"De urgentie voor een links-progressieve samenwerking is groot", schrijft Klaver. Volgens hem is er te lang een mentaliteit van 'ieder voor zich' geweest, die hij toeschrijft aan de neoliberale agenda van de VVD en Rutte. Om die mentaliteit te veranderen, is volgens Klaver een "progressieve doorbraak" nodig.

"In het verleden werden de sociaaldemocratie en de groene beweging nog weleens tegenover elkaar uitgespeeld: nu tegenover straks, mensen tegenover natuur. Of grappend: het eind van de wereld tegenover het eind van de maand", schrijft Klaver. Hij stelt dat dat er een verbond tussen de twee partijen mogelijk is "waarbij we het beste van twee werelden" samen kunnen brengen. "Noem mij maar een groene sociaaldemocraat."

Klaver vindt dat "de sociale strijd" gevoerd moet worden. Daarmee doelt hij op de strijd "om het kapitalisme te beteugelen en te temmen" tegelijk met "de strijd tegen de klimaatcrisis".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl