Opvarenden zoeken dekking
NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis: reddingswerkers en bootmigranten beschoten door Libische kustwacht

Hulporganisaties Rode Kruis en SOS Méditerranée zeggen dat reddingswerkers en bootmigranten afgelopen vrijdag zijn beschoten door de Libische kustwacht. Kogels zouden op zo'n honderd meter van ze vandaan terecht zijn gekomen in de Middellandse Zee.

De hulpverleners op het schip Ocean Viking reageerden op een noodoproep van een kleine boot die in internationale wateren voer, vlak bij Libië.

"Nadat zij elf mensen uit het water haalden op hun opblaasbare reddingsboten, kwam een patrouilleboot van de Libische kustwacht op hoge snelheid naar hen toe gevaren en begon te schieten", schrijft het Rode Kruis.

"De kogels landden op minder dan honderd meter van de crew en de zojuist geredde personen, onder wie vijf alleenstaande kinderen. Zij probeerden op dat moment terug te keren naar de Ocean Viking."

In shock

Iedereen bereikte de Ocean Viking weer veilig, wel waren mensen in shock. "Terwijl de boot ons achtervolgde en op ons schoot, lag de veiligheid van de crew en de geredde mensen volledig in handen van de schutter", zegt een reddingswerker.

Op videobeelden van het incident die de hulporganisaties publiceerden, is te zien hoe mensen op een varende opblaasboot dekking zoeken.

Gekapseisd

De hulporganisatie zegt dat het de derde keer dit jaar is dat dit schip tijdens een reddingsoperatie werd getroffen door een gevaarlijke actie. "Voor reddingswerkers wordt het steeds gevaarlijker om hun werk te doen."

Afgelopen maart meldde SOS Mediterrannée dat de Libische kustwacht met waarschuwingsschoten een hulpactie heeft tegengehouden.

In de Middellandse Zee zijn volgens schattingen van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) sinds 2014 zeker 27.000 migranten vermist geraakt. Vorige maand kwamen voor de kust van Griekenland waarschijnlijk honderden migranten om, nadat een migrantenboot was gekapseisd en gezonken.

De Libische kustwacht heeft voor zover bekend niet gereageerd op het voorval.

Mensensmokkel

Afgelopen februari kreeg de Libische kustwacht het eerste van vijf reddingsschepen van Italië. Dit maakt deel uit van een samenwerking tussen de EU, Italië en Libië om illegale migratie tegen te gaan. De EU traint Libische kustwachten en geeft geld om de kust beter te beschermen en om mensensmokkel tegen te gaan.

Een Libische voormalige politiebaas zei vorige week tegen EUObserver dat de Libische kustwacht actief werkt met mensensmokkelaars. Twee dagen later zei de Eurocommissaris voor Migratie dat er "een duidelijke indicatie" is dat de Libische kustwacht wordt geïnfiltreerd door criminele groepen, meldde deze nieuwssite.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl