Caster Semenya vorig jaar bij de Zuid-Afrikaanse kampioenschappen
NOS SportAangepast

Hof geeft Semenya gelijk in testosteronzaak, toch past atletiekfederatie regels niet aan

De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya heeft volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens door een omstreden testosteronregel ten onrechte niet aan een aantal wedstrijden mogen deelnemen.

World Athletics besliste in 2018 dat vrouwen met een hoog testosterongehalte remmers moeten nemen om aan wedstrijden mee te doen. Semenya weigerde en kaartte de zaak aan bij het internationaal gerechtshof (CAS), maar kreeg daar geen gelijk.

Nu heeft ze wel gehoor gevonden bij het Europees Hof, dat World Athletics in de uitspraak betichtte van discriminatie.

World Athletics past regels vooralsnog niet aan

Omdat de zaak niet was aangespannen tegen World Athletics, ziet de atletiekfederatie geen noodzaak om de regelgeving aan te passen.

"We blijven van mening dat onze regelgeving een noodzakelijk, redelijk en proportioneel middel is om eerlijke competitie te beschermen bij de vrouwen. Iets dat het CAS en de Zwitserse staat ook al oordeelden. Met hen zullen we verder zoeken naar een definitieve beslissing. Tot die tijd blijven onze huidige voorschriften van kracht."

Vorig jaar maakten we een explainer over de strijd van Caster Semenya.

De strijd van de hyperandrogene Semenya tegen de atletiekbond

Het is onduidelijk of de 32-jarige Semenya in augustus start bij de WK atletiek in Boedapest. Ze won twee keer olympisch goud op de 800 meter en werd drie keer wereldkampioen op die afstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl