De pillen worden onder andere verkocht onder de naam Iomax
NOS Nieuws

NVWA neemt duizenden illegale afslankpillen met speed in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij doorzoekingen zo'n 8000 illegale afslankpillen in beslag genomen. De pillen worden onder meer verkocht onder de naam Iomax en bevatten de harddrug amfetamine.

De vondsten werden gedaan in een actieweek gericht op handel in dit soort pillen. Rechercheurs en inspecteurs van de NVWA doorzochten drie woningen en twee bedrijfspanden. Overal stuitten ze op illegale afslankpillen.

De meeste pillen werden gevonden in een bedrijfspand in de regio Haarlem. Daar lagen 4500 tabletten en stonden 27 pakketjes Iomax klaar voor verzending. De eigenaar van het pand wordt verdacht van grootschalige handel in het middel. Bij hem thuis is 20.000 euro aan contant geld in beslag genomen.

In Rotterdam zijn ook twee mensen aangehouden, van wie er één vorig jaar ook al eens werd opgepakt voor illegale handel in afslankpillen. Dit keer werden ruim 1800 Iomax-capsules en anabolen in beslag genomen.

Hersenbloedingen

De NVWA raadt met klem af om afslankpillen als Iomax te kopen of te gebruiken. Al na eenmalig gebruik kunnen ernstige bijwerkingen optreden als hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en een opgejaagd gevoel. Door het gebruik van Iomax of soortgelijke pillen zijn al meerdere mensen met een hersenbloeding in het ziekenhuis beland.

Amfetamine is speed. De kenmerken van dat soort harddrugs zijn dat ze je hongergevoel wegnemen. De stof zorgt ervoor dat je lichaam energie verbrandt, terwijl er geen energie het lichaam in komt.

Illegale afslankpillen

Illegale afslankpillen zijn niet in winkels verkrijgbaar, maar alleen online. Mensen die deze pillen hebben gekocht, wordt verzocht zich te melden bij de NVWA en te vertellen waar ze de pillen vandaan hebben. Op die manier wil de autoriteit consumenten beschermen. Eventuele overgebleven pillen kunnen als klein chemisch afval ingeleverd worden bij een gemeentelijke milieustraat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl