NOS Voetbal

Koeman en Guardiola filosoferen over Cruijff, Oranje én samenwerking: 'Ik dan assistent'

Cruijff-leerlingen Guardiola en Koeman filosoferen over voetbal: 'Maakt niet uit of je wint'

Precies 49 jaar na de WK-finale tussen Nederland en West-Duitsland (1-2), op een toernooi waar Nederland ondanks de verloren finale aan de hand van Johan Cruijff indruk maakte met totaalvoetbal, troffen Cruijff-adepten Ronald Koeman en Pep Guardiola elkaar op de Koeman-cup, een exclusief golf- en padeltoernooi in de buurt van Barcelona.

"Zonder Cruijff was ik hier niet", zei de Spaanse toptrainer en voormalig voetballer vrijdag. De woorden van de 'Catalaanse zoon van het Nederlandse voetbal' bevestigen dat de geest van Cruijff nog steeds rondwaart in Catalonië.

Het zijn niet alleen de teksten van de trainer van Manchester City die de status van Cruijff laten zien. De Koeman-cup wordt georganiseerd door Ronald Koeman in samenwerking met de Johan Cruijff Foundation. De maatschappelijke organisatie van de in 2016 overleden Cruijff, waar Koeman ambassadeur van is.

Samen bij Barcelona

De huidige bondscoach van het Nederlands elftal en Guardiola maakten onderdeel uit van het Barcelona dat in 1992 onder trainer Cruijff de Europa Cup I won. Koeman maakte het winnende doelpunt en vergaarde daarmee net als Cruijff een heldenstatus in Barcelona en omstreken.

Guardiola en Koeman als speler op de training van FC Barcelona

Op het toernooi is te zien dat ook Koeman nog steeds geliefd is. Ondanks alles wat er de laatste jaren is gebeurd. Koeman werd in oktober 2021 ontslagen als trainer van FC Barcelona, na een toch niet al te succesvolle periode voor de club.

Desondanks stond de Spaanse pers bij het toernooi in de rij om aan Koeman te vragen wat hij nu van het beleid van de club vindt. Door zijn legendarische doelpunt doet de mening van Koeman, die Cruijffs vrouw Danny steevast als eerste uitnodigt voor zijn toernooi, er nog steeds toe.

'On speaking terms' met Barca-voorzitter

Zelfs Joan Laporta, de president die Koeman de laan uit stuurde, is weer 'on speaking terms' met de Nederlander. Hij was net als veel andere prominenten uitgenodigd voor het toernooi, waar de 'gewone sterveling' een aardig bedrag voor moet neertellen om aan mee te doen.

Laporta was er overigens niet bij vanwege zijn werkzaamheden bij Barcelona.

Nederland was speciaal vanwege de manier van spelen

Pep Guardiola over de geschiedenis van het Nederlandse voetbal

Guardiola was er dus wel. Ook hij heeft onverminderd respect voor Koeman. De innige omhelzing en de lovende woorden, "hij was mijn broer", verraadden veel.

De manier waarop Guardiola instemde voor een interview met Koeman zei ook alles. De Spanjaard, die ook als trainer van Barcelona successen boekte, nam een zij-ingang om te voorkomen dat hij werd bedolven onder de pers. Hij had even geen zin in interviews.

De immer bloedfanatieke en korzelige Guardiola was niet tevreden over zijn golfprestaties, maar stemde wel gelijk in met een interview met de Nederlandse televisie. Ergens bij 'hole 19'.

Er ontspon zich voor de camera gelijk een gesprek over voetbal, waarin het ook nog gaat over de geschiedenis van Oranje. "Nederland was speciaal vanwege de manier van spelen. Dan maakt het niet uit of je wint of verliest", zegt de 52-jarige trainer, die vorige maand de Champions League won met Manchester City.

Koeman (Everton) en Guardiola (Manchester City) als trainers tegenover elkaar (2017)

De trainer zegt dat Nederland onder Koeman niet geforceerd hoeft over te schakelen naar een andere speelstijl. "De Brazilianen, de Duitsers, de Italianen. Ieder land heeft iets eigens. Er is geen bepaalde stijl waarmee je altijd wint. Het helpt natuurlijk wel als je Messi in je team hebt."

De Spanjaard, die 47 interlands speelde, lijkt erop te doelen dat veel landen goede en slechte periodes en mindere en betere generaties afwisselen.

'Mala leche'

Koeman vindt dat spelers uit andere landen wat meer bereid zijn om te vechten. Nederland heeft iets meer "mala leche" nodig volgens de bondscoach. Spelers mogen wel wat vaker over de schreef gaan. Hier moest Nederland het in 1974 niet per se van hebben. Het geeft aan dat tijden veranderen. Ook in het voetbal.

Dit beaamt Guardiola. Hoewel hij geheel in lijn met het gedachtegoed van Cruijff uitgaat van het hebben van de bal, zegt hij dat balbezit niet heilig is. "Voetbal is een van de weinige sporten waarbij statistieken niet alles zeggen. Bij basketbal, tennis en golf wint de partij met de beste cijfers. In het voetbal kunnen er toevalstreffers gemaakt worden."

Wie beide coaches hoort praten zou denken dat een samenwerking best tot iets vruchtbaars zou kunnen leiden. Guardiola, met een grijns: "Ik dan als assistent." Koeman reageert daar weer lachend en ontkennend op. "No, you are the best."

Eén ding lijkt wel duidelijk: Cruijff zou ook breeduit lachen als hij hoort dat zijn twee pupillen gaan samenwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl