NOS Voetbal

Manchester City is Inter de baas en wint voor het eerst de Champions League

Manchester City heeft voor het eerst in de historie de Champions League gewonnen. Twee jaar terug was Chelsea met 1-0 te sterk in de finale, nu wonnen de Engelsen met Nathan Aké in de basis in Istanbul met 1-0 van Internazionale.

De ploeg van coach Pep Guardiola pakte dit seizoen ook al de Engelse titel en de FA Cup.

Het Atatürk-stadion in Istanbul vormde in 2005 het decor voor een van de mooiste Champions League-finales. Liverpool kwam toen in de tweede helft van een 3-0 achterstand tegen AC Milan terug tot 3-3 en won na het nemen van strafschoppen. Zo mooi werd het tussen City en Inter niet.

In de 68ste minuut werd de impasse eindelijk doorbroken. Na terugleggen van Bernardo Silva krulde Rodri knap raak. Het zou de winnende goal zijn.

Favoriet City bleef ver verwijderd van het niveau dat we dit seizoen zo vaak hadden gezien. Tot slechts één schot tussen de palen kwamen de Engelsen in de tamme eerste helft. Inter-keeper André Onana redde op een diagonaal schot van Erling Haaland.

De Bruyne valt weer uit

Als verdedigende middenvelder was John Stones de meest zichtbare speler van het veld in de eerste helft. Dat was - met alle respect voor de Engelse verdediger - toch geen goed teken. Het uitvallen van smaakmaker Kevin De Bruyne (hamstringblessure) vergrootte het onbehagen van City.

Twee jaar terug viel De Bruyne ook al geblesseerd uit in de finale van de Champions League. Toen haakte de Belg na een uur af en moest City de beker uiteindelijk aan Chelsea laten. Phil Foden kwam in de 36ste minuut als vervanger in de ploeg.

Haaland troost De Bruyne

Inter had zijn zaakjes verdedigend uitstekend op orde, al lieten de Italianen aanvallend weinig zien. Nicolò Barella probeerde het een keer van afstand, nadat de middenvelder had geprofiteerd van een slordigheid van Stones. De inzet van ver ging ver naast.

In de tweede helft bleef City aanvankelijk worstelen en groeide het vertrouwen van Inter. Na een misverstand in de City-defensie kreeg Lautaro Martínez een kans. De Argentijn vond doelman Ederson op zijn weg, maar de waarschuwing was duidelijk.

Rodri matchwinner

Met Romelu Lukaku voor Edin Dzeko bracht coach Simone Inzaghi zijn Belgische wapen binnen de lijnen en ging Inter voor meer. En viel de goal van City. Bernardo Silva zette voor vanaf de achterlijn en de bal belandde bij middenvelder Rodri en een keer niet bij Stones.

Rodri besloot niet voor de harde uithaal te gaan, maar de Spanjaard plaatste de bal met veel precisie in de hoek van het doel. De Bruyne sprong ondanks zijn blessure op vanaf de bank en Guardiola juichte net zo hard mee.

  • EPA
    Rodri en Nathan Aké
  • Reuters
    Rodri scoort
  • Reuters
    Manchester City met de Champions League-beker

Gedaan was het niet in Istanbul. Nadat Dumfries de bal met zijn hoofd in het strafschopgebied van City had gebracht, kopte Federico Dimarco op de lat en in de rebound op de hak van Lukaku. In de slotfase keerde Ederson met geluk een kopbal van Lukaku en ver in blessuretijd had de Braziliaanse keeper nog een katachtige reflex in huis.

Tot een nieuw wonder van Istanbul kwam het niet. City vierde zijn eerste zege in de Champions League en voor Guardiola was het zijn derde Champions League-winst als coach, na de zeges met FC Barcelona in 2009 en 2011.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl