Aryna Sabalenka
NOS SportAangepast

Sabalenka na zege tegen angstgegner, titelhoudster Rybakina overtuigt

Aryna Sabalenka is op Wimbledon doorgedrongen tot de achtste finales. De als tweede geplaatste Belarussische, vorig jaar absent omdat tennissers uit Rusland en Belarus toen niet welkom waren vanwege de inval van Rusland in Oekraïne kort daarvoor, rekende in krap anderhalf uur af met Anna Blinkova (WTA-40): 6-2, 6-3.

Sabalenka won de vorige twee duels met haar Russische opponente in drie sets en anders dan de score doet vermoeden, bood Blinkova ook op het Londense gras prima tegenstand. Op de tweede opslag was ze echter kwetsbaar en daar maakte Sabalenka, die tweemaal gebroken werd, op ondubbelzinnige wijze gebruik van.

In de volgende ronde wacht nu Jekaterina Aleksandrova. De Russin (ATP-22) versloeg de Hongaarse Dalma Gálfi met 6-0, 6-4 en geldt als angstgegner van Sabalenka, die begin dit jaar bij de Australian Open haar eerste grandslamtitel veroverde. Aleksandrova won drie van de vijf onderlinge duels, waaronder de finales in Den Bosch (2022) en Shenzhen (2017).

Overtuigende zege Rybakina

Titelverdedigster Jelena Rybakina had minder dan een uur nodig voor het bereiken van de vierde ronde. De Kazachse, die door een virusinfectie een slechte voorbereiding op het derde grandslamtoernooi van het jaar kende, won met 6-1, 6-1 van Katie Boulter (WTA-89).

Jelena Rybakina

De als derde geplaatste Rybakina had tot dusver nog niet bepaald weten te overtuigen op het Londense gras, maar tegen de Britse Boulter, die drie weken geleden haar eerste WTA-titel won bij het matig bezette toernooi van Nottingham, lukte dat wel.

Mede door zes aces trok ze de eerste set naar zich toe. Gesteund door het publiek kwam de 26-jarige Boulter in set twee iets beter in haar spel, maar Rybakina was niet van de wijs te brengen.

Kvitová klopt Servische surprise Stevanovic

Petra Kvitová heeft zich op Wimbledon voor de zevende keer geplaatst voor de achtste finales. De tweevoudig kampioene (2011 en 2014) klopte de Servische grandslamdebutante Natalija Stevanovic met 6-3, 7-5.

De Tsjechische, als negende geplaatst, kreeg het zeker niet cadeau tegen de mondiale nummer 225. De 28-jarige Stevanovic, die eerder in het toernooi al verliezend finaliste van 2021 Karolína Plísková verraste, speelde vrijuit. Ze creëerde tien breekkansen, maar benutte er slechts drie.

Petra Kvitová

Vanwege regenval moest de wedstrijd op 6-3, 4-5 onderbroken worden. Na bijna twee uur werd het duel hervat en met twee games op love boog Kvitová de score vlotjes om. In de spannende slotgame liet Stevanovic drie kansen op een rebreak liggen en pareerde ze ook enkele matchpoints. Pas op het vierde sloeg de 33-jarige Kvitová toe.

Jabeur houdt zicht op nieuwe finaleplaats

Ons Jabeur haalde net als in 2021 en 2022 de achtste finales. De verliezend finaliste van vorig jaar knokte zich met 3-6, 6-3, 6-4 langs Bianca Andreescu, die het de Tunesische knap moeilijk maakte.

De Canadese US Open-winnares van 2019 imponeerde met dropshots en slices. "Ik werd daar helemaal gek van", sprak Jabeur na afloop. "Ik zag Billie Jean King op de tribunes zitten en ik had haar bijna gevraagd wat ik moest gaan doen."

Ons Jabeur

Na een regenpauze in de derde set begon bij Jabeur onder het gesloten dak de eerste opslag te lopen. Ze speelde tevens een stuk agressiever en plaatste op 4-4 de beslissende break.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl