Zeker 2000 mensen bij verboden protestmars tegen politiegeweld in Parijs
De autoriteiten hadden de protestmars op de Place de la République verboden, maar toch zijn zeker tweeduizend demonstranten in Parijs de straat opgegaan om te protesteren tegen politiegeweld. Ook op veel andere plekken in Frankrijk worden herdenkingsmarsen gehouden. Volgens de Parijse politie zijn er twee personen gearresteerd vanwege "verzet tegen openbaar gezag".
De protestmars is een herdenking van Adama Traoré, die bijna zeven jaar geleden om het leven kwam na een arrestatie. Dat gebeurde in Beaumont-sur-Oise, een Franse plaats die tegen Parijs aanligt. Volgens de familie stierf Traoré - een zwarte man - door verstikking tijdens zijn arrestatie en staat zijn dood symbool voor politiegeweld. De agenten die bij de arrestatie waren betrokken, zijn niet vervolgd.
Verschillende vakbonden en organisaties hadden hun leden opgeroepen om vandaag te gaan demonstreren. Ook politici zijn aanwezig. De demonstranten schreeuwen leuzen als "gerechtigheid voor Adama en Nahel", verwijzend naar de jongen van 17 die ruim een week geleden door een politieagent werd doodgeschoten.
Rechter
De zus van Traoré voert sinds de dood van haar broer actie tegen politiegeweld. Zij wilde aanvankelijk een demonstratie organiseren in Beaumont-sur-Oise. Die werd op last van de rechter verboden, waarna zij gisteren aankondigde dat de demonstratie in Parijs zou plaatsvinden. De politie vreest dat de bijeenkomst uit de hand zal lopen.
Volgens de politie was er vanwege de late aankondiging te weinig tijd om genoeg agenten op de been te brengen. Daarnaast wees zij erop dat er al twee demonstraties op die dag gepland staan op het Place de la République: een protest tegen de oorlog in Oekraïne en een pro-Palestina-demonstratie.
Plunderingen
In Franse steden was het afgelopen week meerdere nachten op rij onrustig nadat een agent een jonge automobilist had doodgeschoten in de Parijse voorstad Nanterre.
De Franse president Macron noemde het doodschieten van de jonge automobilist "onverklaarbaar en onvergeeflijk", maar ontkende dat er binnen de politie sprake is van institutioneel racisme.