NOS NieuwsAangepast

Meta lanceert Twitter-alternatief ‘Threads’, maar nog niet in EU

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Na een zeer chaotisch weekend bij Twitter, waarin gebruikers beperkt werden in het aantal tweets dat ze zien, pakt Meta nu heel bewust het podium. Het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp heeft een concurrent voor Twitter gelanceerd: Threads. Daarmee krijgt Twitter-baas Elon Musk te maken met de grootste concurrent tot nu toe.

De app, die vannacht officieel werd gelanceerd, is een afgeleide van Instagram. Op Threads kan je met een Instagram-account inloggen om zo je netwerk in één keer over te zetten naar de Twitter-concurrent. In plaats van dat je vanaf nul moet beginnen, een probleem voor andere alternatieven.

Instagram heeft meer dan twee miljard maandelijks actieve gebruikers. In de eerste zeven uur zijn er al 10 miljoen accounts aangemaakt bij Threads, meldt topman Mark Zuckerberg. Ook zijn er aantal sterren op actief, onder wie de bekende chef Gordon Ramsey (15 miljoen volgers op Instagram) en de Braziliaanse zangeres Anitta (64 miljoen volgers) en nieuwsmedia zoals The Economist en The New York Times.

Onzekerheid over wetgeving

Opvallend is dat de app vooralsnog niet beschikbaar komt in de Europese Unie. Dat heeft te maken met nieuwe regels, de Wet op Digitale Markten, die erop gericht is de machtspositie van grote techbedrijven zoals Meta te beperken. Vanuit het bedrijf klinkt de boodschap dat dit te veel onzekerheid met zich meebrengt.

Daarbij lijkt het specifiek te gaan om het feit dat Meta gebruikers hun data van Instagram wil laten 'meenemen' naar dit nieuwe platform. Maar dat mag een techgigant als Meta niet zomaar onder die nieuwe regels.

En dat is juist een cruciaal punt voor Meta. Een nieuw platform beginnen, hoe groot je als bedrijf ook bent, is buitengewoon ingewikkeld. In gesprek met The Verge zegt Adam Mosseri, de baas van Instagram, dat het een "riskant avontuur" is en dat kans dat het mislukt groter is dan dat het slaagt.

Na elf jaar afwezigheid greep Mark Zuckerberg de lancering van Threads aan om weer iets op Twitter te plaatsen:

Twitter is een platform dat vooral journalisten, politici, opiniemakers en wetenschappers trekt. Sinds Musk eigenaar werd van Twitter is er veel aandacht geweest voor allerlei alternatieven, zoals Mastodon. Dat bestond al een aantal jaar en gold even als het meest veelbelovende alternatief, maar heeft die rol vooralsnog niet kunnen waarmaken.

Een ander alternatief dat de afgelopen tijd veel wordt genoemd is Bluesky, waar je op dit moment alleen met een code van een andere gebruiker op terecht kunt, anders is er een wachtlijst. Afgelopen weekend, toen de limieten bij Twitter werden ingesteld, had Bluesky capaciteitsproblemen door de gestegen activiteit.

Geschiedenis van privacyschandalen

Hierdoor is het overduidelijk dat Threads op dit moment de meest geduchte concurrent van Twitter is. Maar wel een uit de stal van Mark Zuckerberg. Zijn bedrijf Meta heeft een geschiedenis met privacyschandalen. Bij de start zitten er geen advertenties in de nieuwe app, maar dat is bij succes wel het voor de hand liggende verdienmodel.

Alsof een digitale strijd tussen Twitter en Meta nog niet genoeg is, hangt ook nog een fysieke strijd boven de markt tussen Musk en Zuckerberg in de vorm van een kooigevecht. Musk begon met uitdagen vanwege de nieuwe app die Meta nu heeft gelanceerd. Of het daadwerkelijk tot een confrontatie komt is nog altijd niet zeker, The New York Times meldde afgelopen weekend wel dat er serieuze voorbereidingen aan de gang zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl