Twitter-topman Elon Musk
NOS NieuwsAangepast

Twitter minder toegankelijk voor niet-leden

Berichten op Twitter zijn alleen nog te zien voor mensen die zijn ingelogd op het platform. De zichtbaarheid van tweets in de webversie van het sociale medium wordt beperkt als "tijdelijke noodmaatregel", zegt Twitter-topman Elon Musk.

Twitter onderscheidde zich ten opzichte van andere sociale media onder meer vanwege de grote toegankelijkheid. Berichten waren ook zichtbaar voor niet-leden.

Het sociale medium heeft niet zelf bekendgemaakt dat het beleid is gewijzigd, maar Musk heeft de beperkende maatregel wel toegelicht in reactie op gebruikers die het was opgevallen. Volgens hem werden er "zo veel data geplunderd dat de dienstverlening voor normale gebruikers in gevaar kwam".

Musk zegt dat er op zijn minst honderden organisaties zijn die "op agressieve wijze gegevens van Twitter opzuigen". Daarmee doelt hij onder meer op OpenAI, dat voor zijn ChatGPT-programma allerlei openbare data gebruikt.

Onduidelijk is nog hoelang de maatregel gaat duren. Het gaat alleen om tweets in de webversie van Twitter zelf. Tweets die zijn 'embed' op andere sites (zoals het bericht van Musk hierboven) zijn nog wel voor iedereen zichtbaar.

Eerder beperkte Twitter al de toegang voor geautomatiseerde accounts, ook wel bots genoemd. Ook werden enige tijd populaire alternatieve apps voor Twitter geblokkeerd. Na kritiek draaide Musk die laatste maatregel terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl