NOS Nieuws

Certificaten Triodos gekelderd in waarde: van 84 naar 50 euro

Investeringen van klanten in de Triodos-bank zijn flink minder waard geworden. Drie jaar geleden kon er voor het laatst worden gehandeld in certificaten van de bank, toen nog voor 84 euro per stuk. Vandaag ging de handel opnieuw van start, met als uitkomst dat de belegging nu slechts 50 euro waard is. Voor aanvang van de handel werd de waarde geschat op 60 euro.

Certificaten zijn een manier van beleggen. In het geval van Triodos konden klanten een investering doen in de bank. Daar krijgen ze een jaarlijkse vergoeding voor, dividend genoemd. De handel werd door Triodos stilgelegd na de uitbraak van het coronavirus.

Houders van certificaten van de bank, die zich inzet voor duurzaamheid, waren boos over de plotselinge stillegging. Volgens het Financieele Dagblad werd de handel aan het einde van 2020 kort heropend, maar door te veel aanbod en te weinig vraag werd dat gestopt. Beleggers stapten nog naar de rechter om deze verkoop te voorkomen, maar dat lukte niet.

Verontschuldigingen

Ruim 40.000 klanten kochten de afgelopen 40 jaar certificaten, samen goed voor 1,2 miljard euro kapitaal voor de bank. Bij de eerste handelsdag na de stillegging mochten ook andere beleggers meedoen. De bank zelf mocht maximaal 3 procent van de eigen certificaten terugkopen.

Over de waardedaling zegt Triodos dat sommige aandeelhouders ook minder hebben betaald voor hun certificaat. Daarmee zou niet iedereen evenveel verlies hebben bij verkoop. De topman van de bank bood eerder zijn "oprechte en diepgemeende verontschuldigingen" aan voor de "financiële en emotionele problemen" waar diverse certificaathouders van Triodos in zijn beland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl