Stormschade op de Keizersgracht in Amsterdam
NOS Nieuws

Storm Poly neemt in kracht af, opruimen wegen nog bezig

De storm die sinds vannacht boven een groot deel van Nederland actief is, neemt in kracht af. Op dit moment heeft vooral het uiterste noorden van het land nog last van storm Poly. Door de harde wind is een dode gevallen in Haarlem. In Amsterdam raakten twee mensen gewond.

Eerder vanmiddag werd code rood, het hoogste weeralarm, voor alle regio's ingetrokken en inmiddels geldt ook nergens meer code oranje. Voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe geldt nog wel code geel. Storm Poly trekt nu weg naar Duitsland.

"Het was een uitzonderlijk zware storm, zeker voor de zomer", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke. "Er zijn windstoten van meer dan 140 kilometer per uur gemeten en die hebben ook nog eens meer impact, omdat de bomen in het blad staan waardoor ze meer wind vangen."

Zo trok storm Poly over Nederland:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Doden en gewonden

Vanochtend trok het zwaartepunt van Poly over Noord-Holland, het IJsselmeergebied en Flevoland. Daar is ook de meeste schade gemeld. Op veel plaatsen waaiden bomen en voertuigen om. In Haarlem kwam een 51-jarige vrouw om het leven nadat een boom op haar auto was gevallen. Er werd nog geprobeerd om de vrouw te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

Ook net over de grens bij Winterswijk is een dode gevallen. Een vrouw in het Duitse dorp Rhede werd geraakt door een omvallende boom toen zij haar hond uitliet. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen, melden Duitse media.

In Amsterdam raakten twee mensen zwaargewond. Een man kreeg een boom op zijn auto. Hij kon zelf uit zijn auto komen, maar is bewusteloos en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Een tweede persoon werd op de Hoofdweg aangetroffen en moest worden gereanimeerd. Mogelijk was het slachtoffer geraakt door de bovenleiding, die door een boom was geraakt. Het slachtoffer is weer aanspreekbaar.

Omgevallen bomen in een straat in Haarlem

In Haarlem werd een heel huizenblok getroffen door ontwortelde bomen en ook vele andere gebouwen in het noorden van het land raakten beschadigd: onder meer strandhuisjes, een woonboot en een school. Bij verzekeraar Interpolis zijn "een paar honderd schademeldingen" binnengekomen door zomerstorm Poly. Het gaat vooral om schade aan woningen.

Ook veel wegen raakten versperd. Op de A9 ontstond een chaos tussen Akersloot en Uitgeest door meerdere omgewaaide bomen en vrachtwagens. Het opruimen duurt nog uren, meldt Rijkswaterstaat. Ook op de A6 en A10 zijn er problemen.

Ontwortelde bomen en rondvliegende takken: storm Poly in beeld

Het treinverkeer in Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, delen van Overijssel en delen van Gelderland ligt nog stil, en dat kan nog wel even duren, verwacht een woordvoerder. Pas als de storm voorbij is en ProRail de schade op de trajecten heeft opgenomen en gerepareerd, kan weer er weer langzaam worden opgestart. De kans is klein dat dat vandaag nog lukt. In Amsterdam is ook het tram- en busverkeer stilgelegd.

Ook het vliegverkeer ondervindt nog veel hinder. Het aantal vluchten dat niet van of naar Schiphol toevliegt vanwege de storm is opgelopen naar 400, meldt de luchthaven. Dat aantal kan nog stijgen. Nu de storm afzwakt zal het aantal vluchten van en naar de luchthaven Schiphol weer geleidelijk toenemen.

Staatsbosbeheer waarschuwt mensen om na de storm bossen in het stormgebied even te mijden. Takken kunnen nog afbreken en in sommige gebieden vinden opruimwerkzaamheden plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl