Rellen in Marseille afgelopen zaterdag
NOS NieuwsAangepast

Franse justitie onderzoekt dood man (27) tijdens rellen in Marseille

Het Openbaar Ministerie in Marseille is een onderzoek begonnen naar de dood van een 27-jarige man tijdens rellen in de Zuid-Franse stad. De man kwam afgelopen weekend om het leven.

Uit eerste aanwijzingen zou blijken dat hij overleed door een schok op zijn borst veroorzaakt door een "flashball-achtig" projectiel. Dergelijke projectielen worden gebruikt door politieagenten, maar onduidelijk is wie het in dit geval zou hebben gedaan. De aanklagers hebben daar niets over gemeld, schrijft persbureau Reuters.

De man overleed in de nacht van 1 op 2 juli. Die nacht stonden in Marseille jongeren en politie lijnrecht tegenover elkaar en gebruikte de politie traangas. Het is niet bekend of het slachtoffer meedeed aan de rellen of niet.

Nadat een agent vorige week dinsdag de 17-jarige Nahel in Nanterre had doodgeschoten, gingen Franse jongeren in verschillende steden vooral 's nachts massaal de straat op. Ze staken auto's in brand, plunderden winkels, staken vuurwerk af en bekogelden agenten. Na een aantal nachten werden extra politieagenten ingezet.

Vanmiddag sprak president Macron met meer dan 200 burgemeesters van gemeenten waar de rellen plaatsvonden. Hij zei dat hij "heel voorzichtig" blijft, maar dat de piek van de opstanden voorbij is. Hij kondigde een noodwet aan om "veel sneller" te kunnen heropbouwen, melden Franse media.

Op korte termijn blijft zijn prioriteit "duurzame orde", voor de langere termijn wil hij "diepgaande antwoorden" over de oorzaken van de onlusten. Hij noemde moeilijke gezinsomstandigheden in bepaalde buurten en het gebrek aan gezag, soms zelfs op school.

Macron wil ouders van relschoppers op hun verantwoordelijkheid aanspreken om hun kinderen beter te ondersteunen en deze ouders in sommige gevallen "financieel" bestraffen.

Franse verzekeraars hebben de afgelopen week zo'n 5800 schadeclaims ontvangen. De totale schadepost van de rellen is al zeker 280 miljoen euro, meldt de Franse branchevereniging van verzekeraars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl