De oma van Nahel deze week bij een demonstratie
NOS NieuwsAangepast

Oma doodgeschoten 17-jarige Nahel roept relschoppers Frankrijk op tot kalmte

De oma van de 17-jarige Nahel die dinsdag in het Franse Nanterre door een agent werd doodgeschoten heeft de relschoppers opgeroepen te stoppen met de vernielingen. In meerdere steden zijn sinds dinsdag elke nacht rellen uitgebroken, die begonnen uit woede over het neerschieten van de jongen van Algerijnse afkomst die probeerde weg te rijden bij een verkeerscontrole. De betogingen tegen het harde politieoptreden in vooral de achterstandswijken zijn ontaard in vernielingen en het plunderen van winkels.

"Ze gebruiken Nahel als een excuus", zei de oma van de jongen in een interview met tv-zender BFM TV. Ze maakt de Franse politie als geheel geen verwijten. Ze heeft vertrouwen in de vervolging van de politiemannen die haar kleinzoon aanhielden en uiteindelijk doodden, zei ze. "Ik geloof in rechtvaardigheid."

Inzamelingsactie

Ook is ze "geschokt" door een geldinzamelingsactie voor de politieagent die het fatale schot loste. Die inzamelingsactie heeft al ruim 710.000 euro opgeleverd. De actie voor de nabestaanden van Nahel heeft tot nu toe veel minder opgebracht.

De agent die Nahel doodschoot, zit sinds dinsdag vast op verdenking van doodslag. Hij verklaarde eerst dat hij uit nood had gehandeld, maar uit beelden die later opdoken leek dat niet het geval. Te horen is dat de agent naar Nahel roept: "Ik schiet een kogel door je kop".

Vanavond worden volgens minister van Binnenlandse Zaken Darmanin 45.000 politiemensen ingezet in het hele land. De afgelopen nachten zijn honderden demonstranten opgepakt, voornamelijk jongeren. Darmanin zei deze week dat de gemiddelde leeftijd van de arrestanten 17 jaar is.

Gisteren werd Nahel in Nanterre begraven. Vannacht verliep rustiger dan voorgaande avonden en nachten, maar er waren nog steeds veel ongeregeldheden.

In onder andere Marseille en Parijs werden gisteren vernielingen aangericht en kwam de politie in actie:

Traangas in Marseille en politiecontroles in Parijs

Ook in Zwitserland is betoogd naar aanleiding van de dood van Nahel. In Lausanne, in het Franstalige deel van het land, verzamelden zich gisteren ongeveer honderd mensen. De politie zegt zeven mensen te hebben gearresteerd, zes van hen waren tussen de 15 en 17 jaar oud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl