In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Illegaal geplaatst slavernijmonument in Vlissingen moet binnen week weg

Het illegaal geplaatste slavernijmonument in Vlissingen moet binnen een week weg zijn. Dat heeft de burgemeester van de stad tegen initiatienemer Angélique Duijndam en maker van het werk Zeus Hoenderop gezegd.

De gemeenteraad stemde onlangs tegen het plaatsen van zo'n monument, maar voorstanders zetten een dag voor Keti Koti toch een gedenkteken op de boulevard.

'Jammer'

Zowel de initiatiefnemer als de kunstenaar zegt tegen Omroep Zeeland zich neer te leggen bij het verzoek van de burgemeester: "Het is het mij niet waard om een heel verhaal te draaien met juristen, dwangsommen en advocaten. Dat is niet waar het over gaat. De discussie moet over het slavernijverleden gaan", aldus Hoenderop.

Toch blijven Hoenderop en Duijndam zich inzetten voor een monument in de stad: "Ik snap dat de burgemeester deze behouden houding aan moet nemen, maar ik vind het wel jammer. De strijd is nog niet voorbij, zeker niet", aldus Duijndam.

Beklad

Het monument is een gouden kom op een zilverkleurige pilaar van ongeveer anderhalve meter hoog, met daaronder een scheepsketting. Het werd een dag na de plaatsing beklad met teksten als '2070: blanke minderheid' en 'Media is de vijand'. Ook werd het beplakt met stickers.

In 2021 werd in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar het slavernijverleden van Vlissingen. Daaruit bleek dat de stad met name in de tweede helft van de achttiende eeuw een belangrijke rol had in de slavenhandel. Zo was de stad koploper in de Nederlandse slavenhandel en een kwart van de lokale economie was ermee verbonden.

Op Keti Koti bood de gemeente excuses aan voor het slavernijverleden van de stad.

Advertentie via Ster.nl