NOS Voetbal

Meesterwerk van Bergkamp viert 25-jarig jubileum: 'Voor mij de mooiste'

'Wat neemt-ie die bal heerlijk aan, wat zet-ie Ayala te kijk, fabuleus doelpunt'

Bijna was-ie er helemaal niet gekomen, het Meesterwerk van Bergkamp. De kunstenaar in kwestie ging in de achtste finales van het WK in 1998 tegen Joegoslavië, kort nadat Predrag Mijatović een strafschop tegen de lat had gejaagd en zo verzuimde zijn ploeg op 2-1 te zetten, boven op Sinisa Mihajlovic staan. Onder de ogen van de grensrechter. Er werd wel gefloten voor een overtreding, maar de logisch lijkende rode kaart bleef uit.

Een geluk voor boosdoener Dennis Bergkamp en Oranje, dat dankzij een late goal van Edgar Davids triomfeerde, maar ook voor de voetbalwereld. Want die was anders verstoken gebleven van het legendarisch geworden kunststukje van de Amsterdammer in de kwartfinale tegen Argentinië, vandaag precies 25 jaar geleden.

1998: Dennis Bergkamp scoort tegen Argentinië

Al had ook bondscoach Guus Hiddink nog roet in het eten kunnen gooien. Want Bergkamp zat niet erg in de wedstrijd, zoals dat heet. Naast hem hoorde Hiddink zijn assistenten al iets fluisteren in de trant van 'ga 'm nou wisselen'. Maar de ervaren Hiddink besloot anders. "Het is die intuïtie", keek hij vele jaren later terug. "Even ruiken, horen, kijken. Niet doen. Niet doen, trainer. Laten staan."

Eén vloeiende beweging

Een ingeving die werd beloond met één van de mooiste doelpunten ooit door een Oranje-international gemaakt. En, geen onbelangrijk detail, goed voor een plek bij de laatste vier bij het WK in Frankrijk, want twintig seconden voor tijd de winnende tegen de Argentijnen.

Frank de Boer, die een zeldzame klik met de aanvaller had, zocht dik vanaf eigen helft de diepgaande Bergkamp, die volledig in balans in de lucht hangend de bal met rechts controleerde, in één vloeiende beweging met dezelfde voet Roberto Ayala het bos instuurde en vervolgens - andermaal met rechts - doelman Carlos Roa het nakijken gaf.

Bergkamp: 'Eerste contact goed, tweede beetje geluk en toen haalde ik gewoon uit'

"Heel mijn carrière kwam samen in dat doelpunt", zou de maker later zeggen. Terwijl hij nog veel meer beauty's op zijn naam heeft staan, afgeleverd in dienst van Ajax, Arsenal en het Nederlands elftal. Techniek, balgevoel, lichtvoetigheid, ruimtelijk inzicht, stuk voor stuk kwaliteiten die Bergkamp met grote regelmaat van stal haalde.

Balletdanser

"Dennis was zo creatief in zijn hoofd. Daarom heeft hij ook zulke fantastische goals gemaakt", vertelde Frank de Boer in een aflevering van Andere Tijden Sport over de magistrale treffer in 1998. En Hiddink: "Ik vergeleek 'm weleens met Noerejev, de balletdanser. Er gingen geen plaggen uit de grond als hij ging draaien. Het was heel lichtvoetig."

Objectief gezien, als dat kan tenminste, was de 2-1 tegen Argentinië, niet eens zijn mooiste, maar Bergkamp zelf kent geen twijfel. "Het grappige is dat elke jongen ervan droomt dat hij het winnende doelpunt maakt in de WK-finale. Voor mij was dit de mooiste. Door alles eromheen. Het brengt je naar de halve finale. Ik besefte meteen wat het betekende. Hier dacht ik aan toen ik als jochie van zeven, acht in huis voetbalde. Aan dit moment."

Kijk hier naar de aflevering van Andere Tijden Sport (uit november 2022) over het magistrale doelpunt van Dennis Bergkamp tegen Argentinië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl