Agenten van de mobiele eenheid in de Normandische stad Caen
NOS NieuwsAangepast

Macron zegt staatsbezoek aan Duitsland af vanwege aanhoudende rellen in Frankrijk

President Macron heeft een staatsbezoek aan Duitsland afgezegd vanwege de aanhoudende rellen in Frankrijk. Dat staatsbezoek zou eigenlijk morgen beginnen en meerdere dagen duren.

De Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier zegt in een verklaring dat het de bedoeling is dat het bezoek zo snel mogelijk wordt ingehaald. Macron sprak vanmiddag telefonisch met Steinmeier om hem over zijn besluit en de situatie in Frankrijk te informeren.

Steinmeier betreurt de afgelasting, maar heeft wel begrip voor het besluit. Hij hoopt "dat het geweld op straat zo snel mogelijk stopt en dat de sociale rust kan worden hersteld". Het is de tweede keer in korte tijd dat een verplichting van Macron vanwege onlusten in Frankrijk niet kan doorgaan. Door de grote landelijke staking tegen de fel bekritiseerde verhoging van de pensioenleeftijd werd een staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Frankrijk uitgesteld.

Macron verliet gisteren de EU-top die in Brussel werd gehouden al voortijdig vanwege de rellen in zijn land.

Al vier nachten is het onrustig in Frankrijk, nadat een agent een 17-jarige jongen van Algerijnse en Marokkaanse afkomst, Nahel, in de Parijse voorstad Nanterre had doodgeschoten. De jongen zou geweigerd hebben de motor af te zetten bij een verkeerscontrole, waarna een agent schoten loste. De politieman zit vast en is aangeklaagd voor doodslag. Nahel is zaterdag in onder grote belangstelling begraven in Nanterre. Bij de plechtigheid werden geen media toegelaten.

Vooral in de banlieus, de buitenwijken van de grote steden, zijn de verontwaardiging en de woede over het voorval groot. Daar heerst al jaren onrust over het optreden van de politie tegen jongeren met een migratieachtergrond. Onder meer de Verenigde Naties tikten Frankrijk eerder op de vingers vanwege onder meer politiegeweld en etnische profilering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl