Marseille gisteravond
NOS NieuwsAangepast

Voor de vierde nacht op rij hevige rellen in meerdere Franse steden

In Frankrijk zijn voor de vierde nacht op rij rellen uitgebroken. In onder meer Marseille, Lyon en Grenoble en ook in sommige voorsteden van Parijs kwam het tot ernstige ongeregeldheden.

Minister Darmanin van Binnenlandse Zaken noemde bij een nachtelijk bezoek aan de politie in de buurt van Parijs het geweld "minder intens" dan eerder. Toch meldde zijn eigen ministerie vanmorgen dat er 1311 mensen zijn opgepakt, waarvan 406 in Parijs en omgeving. 1350 auto's gingen in vlammen op en zeker 79 agenten raakten gewond.

Winkels in Lyon en Marseille werden vernield en geplunderd:

Relschoppers plunderen winkels in Lyon en Marseille

In Frankrijk is het al een paar dagen zeer onrustig na het doodschieten dinsdag van de 17-jarige jongen Nahel in de Parijse voorstad Nanterre. De avonden en nachten daarna braken er ongeregeldheden uit in verschillende steden. Wat begon als een protest tegen gewelddadig politieoptreden in achterstandswijken, is ontaard in brandstichten, vernielingen en het plunderen van winkels.

Minister Darmanin van Binnenlandse Zaken

De autoriteiten hadden vannacht opnieuw meer mensen ingezet om de onrust te lijf te gaan. Het ging om 45.000 agenten, zei minister Darmanin tegen tv-zender TF1. Ook werden pantserwagens ingezet. "Ik weet dat ik op jullie inzet kan rekenen", scheef Darmanin in een bericht aan hulpverleners.

Met name in Marseille gingen velen over de schreef. "De balans van vannacht kan in een woord worden samengevat: apocalyptisch", laat een politievakbond weten. "Er waren guerrilla-achtige situaties in het centrum van de stad en ook de noordelijke stadsdelen werd geplunderd en werden auto's en afvalbakken in brand gestoken." Volgens de woordvoerder zijn de agenten fysiek en mentaal uitgeput. In Marseille zijn 95 mensen opgepakt.

In Parijs was een protest op het bekende Place de la Concorde verboden. De honderden betogers die er waren samengekomen, zijn weggestuurd. Van gewelddadigheden zou geen sprake zijn geweest. Op diverse pleinen in Parijs geldt een samenscholingsverbod. Minister Darmanin had verder de opdracht gegeven om het Parijse bus- en tramverkeer vanaf 21.00 uur "tot nader order" stil te leggen.

In Frankrijk is het al dagen zeer onrustig na de dood van een 17-jarige jongen van Algerijnse afkomst in de plaats Nanterre, een voorstad van Parijs. De jongen werd doodgeschoten door een agent toen hij weigerde uit zijn auto te stappen bij een verkeerscontrole en vervolgens wegreed.

Gisteren lukte het de 40.000 agenten niet om de rust in het land te herstellen. Er werden bijna 500 panden beschadigd en 2000 voertuigen werden in brand gestoken. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken werden ruim 900 mensen aangehouden. De gemiddelde leeftijd van de arrestanten was 17, zei Darmanin op TF1. 249 agenten raakten lichtgewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl