Franse politie tegenover relschoppers in Nanterre
NOS Nieuws

Protestmars doodgeschoten Franse jongen loopt uit op rellen

In Nanterre is een protestmars voor de door een politieagent doodgeschoten 17-jarige jongen Nahel uitgelopen op rellen. Na afloop van de tocht in de voorstad van Parijs kwam het tot een confrontatie tussen demonstranten en de politie.

Betogers gooiden met vuurwerk, mortieren en stenen naar agenten. Ook werden journalisten die verslag deden bedreigd door relschoppers. De politie zette traangas in. Volgens Franse media werden er ook ruiten van kantoren ingeslagen en brandjes gesticht.

De tocht zelf verliep rustig, al werden er wel leuzen geschreeuwd als "politie dood" en "politie moordenaar". De tocht eindigde op de plek waar Nahel dinsdag werd doodgeschoten. Daarna brak de onrust uit.

De aangekondigde 'witte mars' begon om 14.00 uur. Ruim 6000 mensen liepen mee. De tocht was georganiseerd door de moeder van Nahel. Zij droeg een shirt met de tekst 'Gerechtigheid voor Nahel'. Zijn moeder zat op het dak van een auto en zwaaide naar andere demonstranten, die veelal in het wit gekleed waren.

Protestmars voor doodgeschoten Nahel: 'Hij is voor niets gestorven'

Er liepen geen agenten mee met de stoet, om te voorkomen dat het zou escaleren. De mars werd begeleid door jonge mannen uit de buurt, veelal op scooters. Die bedreigden cameramensen die opnames wilden maken.

Nachten vol rellen

Nahel weigerde afgelopen dinsdag te stoppen toen agenten hem staande wilden houden. Na een achtervolging werd hij bij een rood verkeerlicht gesommeerd zijn motor uit te zetten en uit te stappen. Toen hij toch optrok, schoot een van de agenten. Op beelden is te horen dat hij daarbij riep "Ik schiet een kogel door je kop".

De agent zei eerst dat hij het uit pure nood deed, omdat Nahel op hem af kwam rijden. Maar op de beelden is te zien dat daar geen sprake van is. Vandaag zei de officier van justitie dat de agent zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden voor het gebruik van zijn dienstwapen. Hij zit vast op verdenking van doodslag.

In meerdere Franse steden waren er de afgelopen nachten rellen na aanleiding van het politieoptreden. Vannacht gingen er bij Parijs nog een tram en enkele bussen in vlammen op. Ook toen werden agenten bekogeld met vuurwerk en stenen. De politie schoot met rubberkogels op de relschoppers.

In twee steden in de buurt van Parijs geldt vanaf vanavond tot en met maandag een avondklok. In Clamart mag niemand de straat op tussen 21.00 en 06.00 uur. In Compiègne mogen alleen jongeren onder de 16 niet de straat op tussen 22.00 en 06.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl