Uitgebrande bussen na de rellen van afgelopen nacht vlakbij Parijs
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe maatregelen na derde nacht van rellen in Frankrijk

In Franse steden worden de komende nacht extra politieagenten ingezet. Dat heeft de Franse president Macron gezegd na crisisoverleg over de onrust in het land. Ook wil de regering het bus- en tramverkeer vanaf 21.00 uur in het hele land stilleggen.

De maatregelen komen na drie nachten van rellen in Frankrijk. Zeker 875 mensen zijn bij de rellen opgepakt, melden Franse media. President Macron was in Brussel bij de EU-top en heeft die vanwege de onrust vervroegd verlaten.

Na het crisisoverleg met zijn regering richtte Macron zich tot ouders. Hij riep hen op om hun kinderen thuis te houden. Daarnaast wil Macron dat sociale-mediaplatforms zoals Snapchat en TikTok video's van de rellen verwijderen om kopieergedrag te voorkomen. Hij zegt dat sociale media een "aanzienlijke rol spelen" in de verspreiding van de onrust.

Plunderingen in Parijs

In voorsteden van Parijs gingen jongeren vannacht de straat op om auto's in brand te steken. Voor het eerst werden ook winkels geplunderd in het centrum van Parijs. In andere steden werd brand gesticht, vuurwerk afgestoken en is de politie met van alles bekogeld.

Er waren in totaal 40.000 agenten op de been, vier keer zo veel als de nacht ervoor. 249 van hen zijn gewond geraakt.

Beelden van de rellen en vernielingen in voorstad Nanterre:

Rellen, vernielingen en vuurwerk: onrust in Frankrijk houdt aan

In Frankrijk heerst grote woede over het optreden van de politie. Dinsdag werd Nahel, een 17-jarige jongen van Algerijnse afkomst, doodgeschoten door een agent toen hij weigerde uit zijn auto te stappen bij een verkeerscontrole en vervolgens wegreed. Dat gebeurde in Nanterre, een voorstad van Parijs. In deze buitenwijken treedt de politie vaker hardhandig op.

Er is eerder kritiek geuit op het gewelddadige optreden van de Franse politie. Mensenrechtenorganisaties en de VN hebben Frankrijk op de vingers getikt voor politiegeweld en aanvallen op migranten, etnische profilering en religieuze intolerantie. Vorig jaar schoot de politie dertien mensen dood die net als Nahel niet wilden stoppen bij een verkeerscontrole.

De politieagent die Nahel doodschoot, zit sinds dinsdag vast. Justitie maakte gisteren bekend dat hij is aangeklaagd voor doodslag. Aanvankelijk verklaarde de agent dat hij uit nood had gehandeld, maar uit beelden die opdoken leek dat niet het geval. Op beelden is te horen dat de agent naar Nahel roept: "Ik schiet een kogel door je kop".

De advocaat van de agent zei gisteren dat de man spijt heeft van zijn handelen en heeft zijn medeleven overgebracht naar de familie van de jongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl