Een in brand gestoken auto in Nanterre
NOS NieuwsAangepast

Onrust in Frankrijk houdt aan, bijna 700 arrestaties

Na een grimmige dag in de Franse plaats Nanterre zijn in verschillende steden in Frankrijk gisteravond en vannacht opnieuw ongeregeldheden uitgebroken. De minister van Binnenlandse Zaken meldt dat er 667 mensen zijn opgepakt.

Overdag was er een protestmars in Nanterre vanwege de dood van de 17-jarige Nahel, van Algerijnse afkomst, die dinsdag in die plaats door een agent werd doodgeschoten. Na de mars, die op zichzelf vreedzaam verliep, ging het mis en waren er weer ongeregeldheden.

Naar aanleiding van de rellen van de afgelopen dagen was de politie-inzet door heel Frankrijk afgelopen nacht flink opgeschroefd. Er waren in totaal 40.000 agenten op de been, vier keer zo veel als de nacht ervoor. In en rond Parijs ging het om 5000 agenten.

Daarnaast was in een aantal plaatsen, voornamelijk in de buurt van de Franse hoofdstad, een avondklok afgekondigd. Ook werd het openbaar vervoer 's avonds op sommige plekken stilgelegd in verband met de verwachte onrust. Onder meer in Parijs stopte het openbaar vervoer al eerder met rijden.

De Franse vereniging van burgemeesters riep gistermiddag op tot kalmte, maar daaraan werd geen gehoor gegeven.

Relschoppers gooiden met vuurwerk en stenen naar agenten, stichtten brand en vernielden gebouwen. De politie zette massaal traangas in. Eerder was in Nanterre al een bankfiliaal vernield, waar later ook brand ontstond. Ook brandde een terras van een café af.

Rellen, vernielingen en vuurwerk: onrust in Frankrijk houdt aan

Later op de avond ontstonden onlusten in onder meer Lille, Marseille, Toulouse en Pau. Er waren gevechten met de politie, vuilnisbakken werden in brand gestoken en winkels werden geplunderd.

De twee nachten ervoor waren er in verschillende steden ook al rellen. Toen werden 150 mensen aangehouden bij confrontaties met de politie. Ook raakten 170 agenten gewond.

Ook onrust in Brussel

Ondertussen is de onrust overslagen naar Brussel. In de Belgische hoofdstad werden de afgelopen avond zeker 27 mensen aangehouden, onder wie 24 minderjarigen.

Volgens de politie was op sociale media opgeroepen om samen te komen vanwege de dood van de 17-jarige jongen in Frankrijk. De Brusselse relschoppers staken onder meer auto's in brand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl