NOS NieuwsAangepast

Premier boos over delen van telefoonnummers CDA'ers: 'Pure intimidatie'

Politici reageren verontwaardigd op een bericht dat rondgaat op sociale media waarin telefoonnummers van CDA'ers worden gedeeld. In het bericht staan een foto van Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever, een aankondiging van het boerenprotest vandaag in Den Haag en daaronder de namen en telefoonnummers.

"Kan je niet naar Den Haag, maar wil je wel iets nuttigs doen? De druk mag worden opgevoerd bij het CDA!", staat in de oproep. Daaronder staan de namen en telefoonnummers van CDA'ers die zich met landbouw bezighouden, onder wie Tweede Kamerleden Derk Boswijk en Eline Vedder. Zij doen vandaag namens het CDA mee aan het debat over het geklapte landbouwoverleg.

Vedder laat op Twitter weten dat ze is bestookt met telefoontjes. Ze is er naar eigen zeggen "knap ziek van".

FDF-voorman Van den Oever zegt tegen de NOS dat hij niet verantwoordelijk is voor het bericht. "Dit is niet van ons, we hebben geen Twitter. Ik heb die nummers niet geplaatst." Hij zegt evengoed "geen medelijden" te hebben met de politici die nu platgebeld worden. "Ik ben er ook niet rouwig om. Ze mogen ze prima bellen, daar zijn telefoons voor."

Een screenshot van het gedeelde filmpje:

FDF heeft opgeroepen vandaag te gaan demonstreren in Den Haag. De partij richt zich op sociale media al langer specifiek op het CDA. "Het CDA gaat de stekker uit het kabinet trekken. Ze weten het zelf nog niet, maar wij weten het wel", zei Van den Oever onlangs in een video.

'Schofterige intimidatie'

Premier Mark Rutte noemt de oproep om CDA'ers te bellen pure intimidatie. Volgens hem is het ongelooflijk laf en moet dit echt stoppen. "Je mag het in Nederland allemaal met elkaar over dingen oneens zijn, maar je gedraagt je fatsoenlijk en respectvol. Zo kun je in een beschaafd land niet functioneren."

Rutte over delen telefoonnummers CDA'ers: 'Pure intimidatie'

CDA-leider Wopke Hoekstra vindt het bericht op Twitter "verwerpelijk en onacceptabel". "Met volksvertegenwoordigers kun je het eens zijn of niet, zo werkt onze democratie. Maar nummers openbaar maken om mensen te intimideren, gaat alle grenzen van fatsoen voorbij. Stop daarmee."

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma spreekt van "schofterige intimidatie", terwijl CDA-minister Hugo de Jonge het "een pathetische poging tot intimidatie" noemt. "Echt geen enkele CDA'er is hier van onder de indruk. En echt geen enkele boer is hierbij gebaat."

Justitieminister Dilan Yesilgöz (VVD) vindt de actie "walgelijk, intimiderend en laf". ChristenUnie-leider Mirjam Bikker zei gisteravond laat in een debat: "Ik ben er zo boos om." Ook Jesse Klaver (GroenLinks) keurt de "pure intimidatie" af. "De intimidatie van CDA-kamerleden door FDF is onbegrijpelijk en ontoelaatbaar", reageerde D66-leider Sigrid Kaag.

Politici vaker geïntimideerd

Veel politici zijn de afgelopen jaren bedreigd of geïntimideerd, ook rond de boerenprotesten. Zo werd minister Christianne van der Wal (Stikstof) vorig jaar thuis opgezocht door protesterende boeren.

Het delen van gegevens op sociale media voor intimiderende doeleinden wordt doxing genoemd. Tweede Kamer en kabinet willen dit strafbaar stellen. Een wetsvoorstel daarvoor is met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer praat er binnenkort over. Rutte zei vanmorgen dat die wet er komt. "Maar je lost niet alles met wetten op. Dit heeft te maken met hoe je als land wilt functioneren. We willen toch niet afhankelijk zijn van wel of niet een wet, of je dit soort idiotie niet doet?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl