Hans Niemann tijdens een schaakwedstrijd in 2022
NOS Sport

Controversiële schaker Niemann verliest rechtszaak over beschuldigingen vals spel

De Amerikaanse schaker Hans Niemann heeft de smaadzaak verloren die hij aanspande tegen onder meer voormalig wereldkampioen Magnus Carlsen. De Noor beschuldigde Niemann van vals spel, waarop de Amerikaan 100 miljoen euro schadevergoeding eiste vanwege "verwoestende reputatieschade". Een federale rechter in de Amerikaanse staat Missouri ging niet mee met Niemann en wees de eis af.

"We zijn blij dat de rechtbank de poging van Hans Niemann om een onverdiende meevaller te krijgen, heeft afgewezen", zei Craig Reiser, de advocaat van Carlsen.

Vorig jaar zorgde de beschuldiging van Carlsen voor een grote rel in de schaakwereld. Carlsen, die op dat moment al negen jaar de wereldkampioen was, opende de aanval op Niemann na een verrassende nederlaag in een schaaktoernooi in St. Louis. Al snel gingen er meerdere verhalen rond. Van zendertjes of een hack om inzicht te krijgen in de zetten die Carlsen zou maken, tot aan seksspeeltjes die met trilsignalen aanwijzingen zouden moeten geven.

Meer dan honderd keer vals

De bekende schaakwebsite Chess.com kwam er na onderzoek achter dat Niemann in meer dan honderd onlinepartijen vals zou hebben gespeeld. De Amerikaan ontkende dit, al gaf hij wel toe dat hij op zijn twaalfde en zestiende twee keer vals heeft gespeeld.

De internationale schaakfederatie FIDE begon vorig jaar een onderzoek naar de beschuldigingen van Carlsen en de verklaringen van Niemann. De uitkomst daarvan is nog niet bekend. Ook ontbreken harde bewijzen dat Niemann vals heeft gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl