Hans Niemann
NOS Sport

'Valsspeler' Niemann klaagt wereldkampioen Carlsen aan en eist 100 miljoen dollar

De schaakrel rond Hans Niemann is nog altijd niet ten einde. De 19-jarige Amerikaan, die volgens een onderzoek van de schaakwebsite chess.com in meer dan 100 onlinepartijen zou hebben valsgespeeld, slaat nu terug en eist in totaal 400 miljoen dollar (ruim 408 miljoen euro) schadevergoeding.

Niemann laat via sociale media weten een proces wegens smaad te beginnen tegen vijf betrokkenen, onder wie wereldkampioen Magnus Carlsen. Van de Noor eist Niemann 100 miljoen dollar.

Als reactie na afloop van zijn partijen houdt Niemann het in de analyse vaak bij één zin: "Mijn schaakspel spreekt voor zich." De Amerikaan kondigde de aanklacht tegen Carlsen op karakteristieke wijze aan op zijn Twitter-account. "Mijn rechtszaak spreekt voor zich."

Voor het begin van deze rel in de schaakwereld moeten we anderhalve maand terug in de tijd. Tijdens de prestigieuze st. Louis Sinquefield Cup lijdt Carlsen een zeer zeldzame nederlaag. Hij gaat met de witte stukken kansloos onderuit tegen Niemann, die veel lager in de ranking staat.

Carlsen besluit zich daarop terug te trekken uit het toernooi. De Noor geeft een week later pas duidelijkheid via Twitter: "Ik ben gefrustreerd. Valsspelen is een serieuze zaak en een bedreiging voor het voortbestaan van het spel." Valsspelen kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van een schaakcomputer.

Niemann geeft na de Sinquefield Cup toe dat hij als twaalf- en zestienjarige heeft valsgespeeld in onlinepartijen, maar zegt ook dat hij nu clean is. Toch houdt Carlsen zijn bedenkingen. "Ik geloof dat Niemann vaker en recenter valsspeelde dan hij publiekelijk heeft toegegeven."

Magnus Carlsen

Dat statement krijgt op 5 oktober bijval door een onderzoek van chess.com. "We hebben ontdekt dat Hans waarschijnlijk heeft valsgespeeld, waaronder in verschillende evenementen waar prijzengeld te verdienen was", valt te lezen in een verklaring. Volgens de schaakwebsite heeft Niemann illegale hulp gekregen in meer dan honderd onlinepartijen, waarvan de meest recente in 2020 was.

Rechtszaak

Niemann houdt zich grotendeels op de vlakte. Tot donderdag, als hij voor een rechtbank in Missouri een zaak aanspant tegen Magnus Carlsen, zijn bedrijf Play Magnus Group, chess.com, Danny Rensch van chess.com en ten slotte schaakstreamer en een van 's werelds beste grootmeesters Hikaru Nakamura.

Die laatste wordt door het kamp-Niemann verweten dat hij op zijn populaire streams olie op het vuur heeft gegooid. Chess.com wordt er onder meer van beschuldigd vertrouwelijke gesprekken openbaar te hebben gemaakt.

De advocaten van Niemann hebben nu vijf claims ingediend, waaronder smaad, laster en samenzwering. Als je de geëiste schadevergoedingen voor al die claims optelt, kom je op een bedrag van minstens 400 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl