Vreugde bij Jip Janssen en Terrance Pieters
NOS SportAangepast

Hockeyers winnen van wereldkampioen Duitsland in Pro League, vrouwen hebben beker binnen

De Nederlandse hockeymannen hebben in de Pro League een overwinning op Duitsland geboekt. Oranje was de wereldkampioen in Amstelveen met 2-0 de baas.

Het eerste doelpunt viel na jagen. Een Duitse pass werd onderschept, Thierry Brinkman werd aangespeeld en rondde beheerst af. Jip Janssen benutte kort na rust de tweede corner van Oranje.

Daarna kwam Nederland goed weg: de Duitser Mats Grambusch pushte laat in het derde kwart een strafbal op de lat, waarna Max de Bie aan de overkant ook het aluminium trof. Vlak voor tijd miste Thijs van Dam ook nog een strafbal.

In eigen hand

Dankzij de zege heeft Oranje alles nog in eigen hand in het landentoernooi. Verslaat de ploeg van bondscoach Jeroen Delmee komende week olympisch kampioen België twee keer in Antwerpen, dan wint Oranje net als vorig jaar de Pro League.

Bij het toernooi gaat het niet alleen om de Pro League-titel, het is ook een graadmeter voor het EK dat in augustus op de agenda staat. Na het vorige duel met Duitsland (1-1), dat na shoot-outs gewonnen werd door de wereldkampioen, had Oranje de EK-vorm nog niet te pakken. Na deze zege kan het team van Delmee met wat meer vertrouwen naar de komende wedstrijden toewerken.

De Nederlandse ploeg krijgt de Pro League-beker uitgereikt

De Nederlandse vrouwenploeg heeft de eindzege in de Pro League al binnen en zette die overwinning tegen Nieuw-Zeeland nog wat extra kracht bij. De formatie van coach Van Ass won zaterdag al met 4-1 van de nummer negen van de wereld, nu werd het na een uitstekend duel 7-1 in Amstelveen.

Oranje stelde gisteren de eindzege in het landentoernooi veilig, maar had niets aan gretigheid ingeboet. Yibbi Jansen opende al vroeg de score uit een strafcorner, waarna Xan de Waard en Joosje Burg na flitsende aanvallen trefzeker waren.

Vervolgens liet de olympisch, wereld- en Europees kampioen veel kansen liggen en uit het niets kwam Nieuw-Zeeland op 3-1. Een getergd Oranje zette weer aan en Elzemiek Zandee en Frédérique Matla zorgden met twee velddoelpunten voor een klinkende uitslag.

Mijlpaal voor Van Geffen

Voor Margot van Geffen was het een speciale wedstrijd. De 33-jarige speelster speelde haar 250ste interland voor eigen publiek. Van Geffen debuteerde twaalf jaar geleden, in 2011, in het oranje.

Na de wedstrijd kreeg Nederland de gouden Pro League-trofee ook eindelijk uitgereikt. Dat was gisteren niet mogelijk, omdat de voorzitter van hockeybond FIH nog niet in Amstelveen was gearriveerd.

Zaterdag en dinsdag speelt Oranje de twee laatste wedstrijden in de Pro League in en tegen België.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl