Rupert Stadler in de rechtbank vorige maand
NOS Nieuws

Ex-baas van Audi veroordeeld voor fraude in dieselgate

De ex-baas van Audi, Rupert Stadler, is door een Duitse rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 21 maanden en een boete van 1,1 miljoen euro. Rupert is volgens de rechter schuldig aan fraude in dieselgate, het schandaal rond het gesjoemel met de emissiewaarden van dieselauto's.

De 60-jarige Stadler zat als baas van Audi tussen 2010 en 2018 ook in de directie van moederbedrijf Volkswagen, waar het schandaal begon. Volgens justitie wist Stadler van de fraude met de uitstootwaarden van dieselmotoren, maar greep hij niet in.

Stadler zei vorige maand in de rechtbank dat hij niet wist dat er werd gefraudeerd, "maar het voor mogelijk hield en het in die zin op de koop toe had genomen". Hij bekende dat hij nalatig en onzorgvuldig had gehandeld.

Met die bekentenis was al de verwachting dat Stadler een onvoorwaardelijke celstraf zou ontlopen. De rechtbank had hem eerder laten blijken dat hij kon rekenen op een voorwaardelijke straf als hij zijn aandeel in het dieselschandaal zou toegeven en ruim 1 miljoen euro zou betalen.

Sjoemelsoftware

In het najaar van 2015 werd bekend dat dieselauto's van de Volkswagen-groep software hadden die testsituaties herkende, en vervolgens de uitstootwaarden manipuleerde. Daardoor leken de wagens veel schoner dan ze waren.

De bewuste motoren zaten in modellen van Volkswagen, Audi, Skoda en Seat. Miljoenen auto's werden teruggeroepen. Volkswagen moest miljarden betalen aan schadevergoedingen, boetes en hersteloperaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl