Rutte en Stoltenberg
NOS Nieuws

Wekdienst 27/6: Rutte ontvangt NAVO-chef Stoltenberg • Eerste Kamer kiest voorzitter

Goedemorgen! Rapper en schrijver Akwasi geeft de jaarlijkse Anton de Kom-lezing en premier Rutte ontvangt secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg ter voorbereiding op de NAVO-top.

Eerst het weer: vandaag is er een mix van zon en wolken. In het noordoosten valt 's ochtends een enkele bui. Het wordt 20 tot 23 graden en later valt vooral in het westen en zuiden soms lichte regen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Premier Rutte ontvangt secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, en zes regeringsleiders op het Catshuis in Den Haag. Het bezoek is ter voorbereiding op de NAVO-top in Vilnius in Litouwen, waar vooral de wens van Oekraïne om lid te worden van de NAVO ter sprake zal komen.
  • Vandaag wordt de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer gekozen. Twee kandidaten hebben zich gemeld: Mei Li Vos (PVDA) daagt de huidige voorzitter Jan Anthonie Bruijn (VVD) uit. Bruijn raakte onlangs nog in opspraak vanwege wangedrag.
  • Rapper en schrijver Akwasi geeft de jaarlijkse Anton de Kom-lezing in het Verzetsmuseum Amsterdam. De lezing is vernoemd naar de schrijver en verzetsheld Anton de Kom. Met de lezing wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie.
  • De rechtbank in Rotterdam doet uitspraak in de zaak tegen Mink K. Hij wordt verdacht van onder meer de invoer van honderden kilo's cocaïne. Het Openbaar Ministerie eiste eerder negen jaar cel tegen hem.
  • Jong Oranje speelt om 18.00 uur tegen Georgië zijn derde en laatste groepswedstrijd op het EK voetbal onder 21. De wedstrijd is live te volgen op NPO 2, NOS.nl en in de NOS-app. Als Nederland eerste wordt in de groep, speelt het zaterdag in de kwartfinale. Bij een tweede plaats, wordt het zondag.

Wat heb je gemist?

De waardigheid van zowel volwassenen als kinderen in de noodopvang voor asielzoekers staat ernstig onder druk, oordelen de Nationale Ombudsman en de Kinderombudsvrouw. Nu vaststaat dat het hier niet om iets tijdelijks gaat - gemeenten bieden structureel te weinig plekken aan voor reguliere asielzoekerscentra - moet hun situatie volgens de ombudsmannen snel verbeteren. Er dient een einde te komen aan deze "mensonwaardige vorm van opvang", schrijven zij in een rapport.

Bij (crisis)noodopvang openen gemeenten tijdelijke opvang zoals evenementenhallen als een snelle oplossing, om te voorkomen dat asielzoekers op straat moeten slapen. Ruim 23.000 mensen verblijven daar inmiddels maandenlang, terwijl het officieel om een noodmaatregel gaat. De voorzieningen zijn er onder de maat, erkent ook het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

"Ik maak me grote zorgen om de kinderen", zegt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer: "Zij zijn door deze mensonwaardige manier van opvang de regie over hun leven kwijt. Ze kunnen of willen soms niet meer eten."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Winkels en kledingmerken zijn vanaf 1 juli zelf verantwoordelijk voor het inzamelen, sorteren en recyclen van afgedankt textiel. Ze moeten de kosten ook zelf gaan betalen. Kledingwinkels en supermarkten zijn al begonnen met inleverpunten in de winkel.

Nieuwe sokken voor oude kleren: afgedankt textiel binnenkort inleveren in de winkel

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl