NOS Sport

Waterpolosters grijpen naast hoofdprijs: VS nipt te sterk in finale wereldbeker

Nederland is er net niet in geslaagd om de wereldbeker waterpolo te winnen. In de finale was gastland Verenigde Staten met 12-11 te sterk.

Voor de Nederlandse vrouwen had het hun eerste hoofdprijs kunnen worden na de Europese titel van 2018. Vijftien jaar geleden pakte Oranje nog olympisch goud door in de finale in Peking de VS met 9-8 te kloppen in een bloedstollende eindstrijd.

Anderhalf decennia later was het in Californië even spannend, maar waren de rollen omgedraaid. De Amerikaanse vrouwen kenden een vliegende start en leidden na het eerste kwart met 5-2. Halverwege stond er zelfs 7-3 op het scorebord.

Simone van de Kraats (rechts) duelleert met de Amerikaanse Jenna Michelle Flynn

Vroeg in het derde kwart leek de wedstrijd al beslist toen de VS op 8-3 kwam, maar Nederland knokte zich terug tot 10-7 aan het eind van die periode. Met nog twee minuten te spelen was de stand zelfs weer gelijk: 11-11. Na een tijdstraf voor Maartje Keuning maakte Rachel Fattal in overtal de beslissende treffer voor Amerika.

Slotseconden

In de slotseconden joeg Nederland nog op de gelijkmaker en claimde het tevergeefs een strafworp. Een schot van Sabrina van der Sloot werd even later op de doellijn gesmoord door Amanda Logan, die werd uitgeroepen tot beste keeper van het toernooi.

Logan had het druk in de finale, want Nederland ondernam liefst 37 doelpogingen. De VS was een stuk efficiënter met twaalf goals uit 25 schoten en won zo voor de vierde keer op rij de wereldbeker.

De Amerikaanse vrouwen bij de prijsuitreiking

Keuning en Simone van de Kraats waren in de finale met drie goals topschutter aan Nederlandse zijde. Bente Rogge maakte er twee en Van der Sloot, Brigitte Sleeking en Kitty-Lynn Joustra zorgden voor de overige doelpunten.

Karakter

Bondscoach Evangelos Doudesis was ondanks de slechte start tevreden: "In sport heb je soms een off day. Het is superbelangrijk om op die dagen te kunnen resetten en de kracht vinden om terug te komen in de wedstrijd."

"Wij waren vandaag niet zo goed in het begin van de wedstrijd. Daarna hebben alle meiden karakter getoond en stapje voor stapje zijn we terug in de wedstrijd gekomen. Absoluut respect."

Nederland wist de wereldbeker acht keer te winnen, in 1999 voor het laatst. Aan de vijf edities daarna deed Oranje niet mee. "Deze zilveren medaille is een historisch moment voor de Nederlandse waterpolo", vond Doudesis.

"Ons proces loopt goed. We gaan komende tien dagen de puntjes op de i zetten richting het WK. Op 4 en 5 juli spelen we de laatste twee oefenwedstrijden in Zeist tegen Canada. Daarna reizen we af naar Japan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl