NOS SportAangepast

Klaver geeft slotdag EK landenteams kleur met zege, Oranje eindigt als zesde

Klaver in persoonlijk record naar zege op 200 meter bij EK landenteams

Lieke Klaver heeft de slotdag van de Europese titelstrijd voor landenteams in het Poolse Silesia kleur gegeven voor de Nederlandse atletiekploeg. De specialiste van de 400 meter zorgde voor de vierde zege van Oranje dit toernooi.

Klaver won de 200 meter in een persoonlijk record van 22,46 seconden. Nederland sloot de landenwedstrijd na 37 onderdelen uiteindelijk als zesde (339,50 punten) af.

Italië was het sterkste van de zestien landen in de hoogste divisie. De Italianen wonnen zeven onderdelen en behaalden 426,50 punten. Gastland Polen eindigde als tweede met 402,50 punten. Duitsland werd derde met 387,50 punten.

Bij de EK landenteams, dat deel uitmaakte van de Europese Spelen, gaat het om klasseringen op de onderdelen. Het beste land krijgt zestien punten, het slechtste land één.

Elf podiumplaatsen voor Nederland

Naast Klaver tekenden Femke Bol (400 meter), polsstokhoogspringer Menno Vloon en de estafettevrouwen op de 4x100 meter in Polen voor een Nederlandse overwinning. Oranje behaalde verder twee tweede plaatsen en vijf derde plaatsen.

Nederland, dat in het verleden twee keer in de hoogste divisie uitkwam, bivakkeerde het hele toernooi in de top van het klassement, maar een podiumplaats in het landenklassement bleek een te zware opdracht.

Met de loopnummers zit het op diverse fronten wel goed, op de technische nummers blijft Oranje nog achter.

Op de slotdag hoopte Nederland wel op Klaver, Taymir Burnet (200 meter), hoogspringer Douwe Amels en de gemende estafetteploeg op de 4x400 meter, een van de paradepaardjes van de Nederlandse atletiek.

Klaver maakte de verwachtingen helemaal waar met haar zege. Burnet finishte als vierde in 20,70 (ver boven zijn persoonlijk record van 20,34) en bracht zo redelijk wat punten (dertien) in het laadje.

Amels valt tegen

Amels, de Europese indoorkampioen van dit jaar, verdween al vroeg uit de wedstrijd. De 31-jarige hoogspringer ging in zijn eerste poging wel direct over 2,13 meter. Hij sloeg vervolgens een hoogte van 2,17 meter over, waarna het op 2,20 (twee keer) en op 2,23 (een keer) misging.

Bij dit evenement betekende vier foutsprongen einde wedstrijd, maar Amels kwam na zijn derde foutsprong niet meer terug.

Burnet finisht bij EK landenteams als vierde op 200 meter

Op de 4x400 meter behaalde Nederland de laatste jaren veel succes. In Polen werd alleen de 4x400 meter gemengd gelopen. Bondscoach Laurent Meuwly liet Bol, Klaver en Liemarvin Bonevacia aan de kant.

Isayah Boers, Zoë Sedney (specialiste van de 100 meter horden), Terrence Agard en Eveline Saalberg moesten het kampioenschap met een mooie prestatie afronden. Dat was mogelijk geweest als Agard niet geblesseerd was geraakt.

De derde loper van de Nederlandse ploeg greep tijdens zijn race naar zijn bovenbeen, maakte zijn rondje hinkend af. Een topklassering was direct weg. Eveline Saalberg maakte de race wel af, maar Nederland zakte door de pech weg naar de zesde plaats.

Een mooie prestatie leverde verspringster Pauline Hondema. De 23-jarige atlete zette in haar eerste poging een afstand van 6,49 meter neer. Dat was lange tijd de derde prestatie van het veld, maar uiteindelijk eindigde Hondema als vijfde. Met 6,49 bleef ze maar vier centimeter onder haar persoonlijk record.

Technisch directeur Vincent Kortbeek van de Atletiekunie toonde zich zeer tevreden over het optreden van zijn ploeg. "We hebben lang meegestreden om de podiumplaatsen. Vooraf hadden we de prognose dat we zevende of achtste zouden kunnen worden. We hebben hier veel resultaten in de top en ook best wel wat resultaten onderin, maar we scoren in verhouding met andere landen weinig in het middensegment."

WK prioriteit één

"We hebben dus veel toppers, maar op een aantal onderdelen zijn we nog niet waar we willen zijn in deze hoogste divisie", aldus Kortbeek, die duidelijk maakte dat de WK atletiek in augustus dit jaar topprioriteit voor iedereen is. "Maar wij als Atletiekunie willen ons ook in de breedte laten zien. We doen in de hoogste divisie met zestien teams in de topzes mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl