NOS SportAangepast

Knappe zege estafettevrouwen bij EK landenteams, Oranje vijfde na twee dagen

De Nederlandse estafetteloopsters hebben de Nederlandse atletiekploeg op de tweede dag van de Europese titelstrijd voor landenteams aan de derde overwinning geholpen.

N'Ketia Seedo, Lieke Klaver, Jamile Samuel en Tasa Jiya wonnen in het Poolse Chorzow de 4x100 meter in 42,61 seconden en voeren daarmee de Europese ranglijst van dit seizoen aan.

Estafettevrouwen verrassen met zege op 4x100 meter bij EK landenteams

Vrijdag op de openingsdag hadden Femke Bol (400 meter) en polsstokhoogspringer Menno Vloon ook voor overwinningen gezorgd in de eerste divisie, die uit zestien landen bestaat.

Na twee dagen bezet de Nederlandse ploeg de vijfde plaats met 241 punten. De achterstand op de leidende Italianen (293) is groot. Daarna volgen Groot-Brittannië (258,5), Polen (257,5) en Duitsland (256,5).

Meer podiumplaatsen

Naast de overwinning van de estafetteloopsters zorgden Nadine Visser (tweede op de 100 meter horden), de talentvolle Niels Laros (derde op 1.500 meter), Cathelijn Peeters (derde op 400 meter horden), Nick Smidt (derde op 400 meter horden) voor Nederlandse podiumplaatsen.

Bekijk de race en de reactie van Nadine Visser:

Voor Visser was het zaterdag pas de tweede wedstrijd in het buitenseizoen na de FBK Games in Hengelo. Daar werd ze tweede in 12,71 seconden. De race in het Poolse Silesia was met het oog op de WK later dit jaar in Boedapest een goed meetmoment voor de nationale recordhoudster.

"Dit was een belangrijke wedstrijd voor me. Na mijn wedstrijd bij de FBK Games dacht ik: hier kan ik mee verder. Toen kreeg ik weer lichamelijke problemen, waardoor ik twee wedstrijden moest schrappen. Ook vandaag was het moeilijk om vertrouwen in mijn lichaam te hebben, maar ik ben hier blij mee", gaf ze na haar optreden aan.

In thuisfavoriete Skrzyszowska en de Zwitserse Ditaji Kambundji, vorig jaar derde bij de EK in München, had Visser sterke tegenstanders. De Poolse bleef Visser net voor: 12,77 om 12,81. De Nederlandse hield op haar beurt de Franse atlete Laeticia Bapte (12,82) net achter zich. Kambundji werd na een valse start gediskwalificeerd,

Reddende engel

De Belgische Jolien Maliga Boumkwo hielp haar team uit de brand op de 100 meter horden. Ze is dertienvoudig Belgisch kampioene kogelstoten, maar verving op het allerlaatste moment haar geblesseerde landgenote Anne Zagré.

Personele problemen bij Belgen: kogelstootster over de horden

Ze ging joggend over de baan, passeerde zonder fouten de horden en finishte na een sprintje als laatste in 32,81 seconden. "Ik vond het wel een bijzondere ervaring, want veel meer dan bij het kogelstoten had ik het gevoel dat iedereen naar mij keek", grapte ze tegenover Belgische journalisten.

Laros blijft indruk maken

Niels Laros maakt snel naam in de atletiekwereld. De middenafstandsspecialist evenaarde vorige week in Nice het 22 jaar oude nationale record van Gert-Jan Liefers op de 1.500 meter (3.32.89). In Polen liep hij zaterdag opnieuw een ijzersterke, tactische race.

Bekijk de race en de reactie van Niels Laros:

Bij het EK voor landenteams stonden zestien atleten in de baan op de 1.500 meter, meer dan bij andere titeltoernooien, maar de Nederlander deelde zijn krachten goed in.

De Spanjaard Mohamed Katir, vorig jaar derde op de WK in Eugene, zegevierde (3.36,95) uiteindelijk in de sprint voor de Portugees Isaac Nader (3.37,37). Laros, die vooraf op hoogte trainde in St. Moritz, finishte als derde in 3.37,59, een topklassering voor de nog vrij onervaren atleet.

'Nog veel leren'

"Mijn eindschot is goed, maar om te winnen moet alles goed zijn", gaf Laros aan. Hij raakte tijdens de race even ingesloten en moest buitenom om weer een goede positie te vinden. "Ik heb nog veel te leren", oordeelde de atleet. "Ik moest van ver komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl