NOS Nieuws

Een selfie met een orang-oetan op Bali? ‘Draagt bij aan dierenleed’ zegt dierenorganisatie

In dierenparken op Bali worden dieren veelvuldig mishandeld. Dat zegt de organisatie World Animal Protection, na undercoveronderzoek. Wildlifeparken zijn erg populair op het eiland, maar toeristen weten vaak niet dat de dieren mishandeld worden. Het is een blijvend probleem, stelt de organisatie.

In een rapport zijn 34 dierenattracties onderzocht, waarvoor zo'n 1300 dieren actief zijn. Het onderzoek leidde tot "schokkende" conclusies volgens de organisatie. Zo zwemmen dolfijnen in veel te kleine zwembaden, worden dieren veel aangeraakt door toeristen en zitten olifanten vast aan een ketting zonder schaduw. World Animal Protection wil dat de dierenparken de zaken aanpakken.

In 2017 deed de dierenwelzijnsorganisatie ook al onderzoek naar de stand van zaken op Bali. Sindsdien zijn kleine verbeteringen doorgevoerd, maar de standaard voor dierenwelzijn blijft erg laag volgens de organisatie.

Selfies met wilde dieren

Het Indonesische eiland Bali is een geliefde vakantiebestemming. Op sociale media delen mensen maar al te graag foto's van het eiland, onder andere selfies met wilde dieren. Het rapport stelt dat dit het beeld oproept dat het gerechtvaardigd en leuk is om zo dicht bij dieren te komen. De focus ligt op de unieke ervaring.

Mensen zijn zich grotendeels niet bewust van het dierenleed dat schuilgaat aan het populaire uitje naar een wildedierenpark, wijst het rapport uit. Volgens de dierenorganisatie kan veelvuldig en geforceerde interactie met mensen stress geven voor dieren.

Gevaarlijke dolfijnentochten

In het onderzoek komt naar voren dat dieren alsmaar gedwongen moeten optreden. Verder worden bij olifanten soms haken gebruikt om de dominantie van de meester aan te geven, wat pijn kan veroorzaken bij de olifant. Bij dolfijnentochten worden dolfijnen in het nauw gedreven door een groot aantal boten die ook gevaarlijk dichtbij komen en op hoge snelheid varen, soms met aanvaringen tot gevolg

De dierenrechtenorganisatie adviseert bezoekers daarom om dieren vanaf een afstandje te bekijken in hun natuurlijke habitat en geen souvenirs te kopen waar dierenleed aan vooraf is gegaan.

Een schildpad wordt vastgehouden voor een foto

Greenwashing

Uit een recente poll (gehouden onder 23 duizend mensen, verdeeld over 15 landen), blijkt dat mensen vinden dat een belangrijke rol is weggelegd voor toerismebureaus om dierenleed te bestrijden. Deze bureaus zouden volgens hen geen parken moeten aanbevelen wanneer dieren daar slecht behandeld worden.

Voor deze reisbureaus is het echter lastig om een beleid hierover op te stellen, omdat wilde dieren parken, zoals die op Bali, termen gebruiken die misleidend zijn. "Dierenparken doen zich voor als een opvang, of zeggen dieren te houden voor soortbehoud. Dat is greenwashing", zegt Sanne Kuiper, campagnemanager Wilde Dieren bij de dierenbeschermingsorganisatie. "Als je op een wild dier kunt rijden, het kunt aanraken of ermee op de foto kunt gaan, is er altijd sprake van dierenleed."

In het rapport deelt de organisatie tips voor reisorganisaties om 'wildlife-vriendelijk' te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl