Israëlische veiligheidsdiensten bij Eli
NOS NieuwsAangepast

Vier Israëliërs gedood bij aanslag op Westoever, meerdere gewonden

Bij een aanslag op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn vier Israëliërs gedood. Volgens internationale persbureaus opende een Palestijnse schutter het vuur bij een benzinestation nabij de Israëlische nederzetting Eli.

Van drie slachtoffers is de identiteit bekendgemaakt: de Israëlische krant Haaretz meldt dat het gaat om mannen van 18, 21 en 63 jaar.

Volgens de Israëlische hulpdiensten raakten nog eens vier anderen gewond. Twee van hen werden zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis.

De Israëlische premier Netanyahu spreekt van een "weerzinwekkende terreurdaad". Hij heeft in een korte verklaring zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden.

Door omstander gedood

Achter de schietpartij zaten volgens Israëlische media twee mannen van 24 en 26 jaar. Zij zouden eerst een restaurant bij het benzinestation zijn binnengedrongen en daar het vuur hebben geopend. Vervolgens schoten zij in het pompstation nog een ander slachtoffer neer.

Een van de schutters werd bij het tankstation door een gewapende omstander direct doodgeschoten. De ander vluchtte weg en werd zo'n twee uur later alsnog door Israëlische militairen gedood.

De twee schutters zouden volgens Haaretz eerder in een zwaarbeveiligde gevangenis hebben vastgezeten. De krant meldt bovendien dat de 26-jarige man een Hams-aanhanger zou zijn.

Hamas heeft de aanslag niet officieel opgeëist, maar stelt dat de aanval een vergelding is voor de Israëlische aanval op een vluchtelingenkamp bij Jenin gisteren.

Auto's in brand in Hawara

Enkele uren na de aanslag bij het tankstation trok een groep van ongeveer twintig Israëlische kolonisten naar de stad Hawara. Daar werden volgens de Israëlische autoriteiten auto's in brand gestoken. De groep zou ook militairen van het Israëlische defensieleger zijn aangevallen, waarop de militairen waarschuwingsschoten losten.

Afgelopen februari was het in Hawara op de Westoever ook al extreem onrustig door vergeldingsacties van kolonisten. Aan de Palestijnse kant viel één dode, honderden anderen raakten gewond.

Inval in vluchtelingenkamp

De aanslag van vandaag bij Eli volgt kort op een hevige geweldsuitbarsting tussen Israëlische troepen en Palestijnse militanten gisteren. Daarbij werden gisteren zes Palestijnen gedood.

Dat vuurgevecht brak uit na een inval van Israëlische militairen in een vluchtelingenkamp in de stad Jenin. De inval was bedoeld om Palestijnen op te pakken die worden verdacht van aanslagen, aldus de Israëlische autoriteiten. Tientallen Palestijnen raakten gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl