Zoektocht naar duikboot die bij Titanic verdween: 'Voor 96 uur zuurstof'
De Amerikaanse en Canadese kustwacht zijn met vliegtuigen, schepen en sonarboeien op zoek naar het duikbootje Titan dat vermist raakte op weg naar de Titanic. Het contact met de duikboot werd zondagmiddag verbroken, anderhalf uur na het begin van de reis. Aan boord van het vaartuig ter grootte van een kleine vrachtwagen zijn vijf mensen: een bestuurder en vier passagiers.
In een eerste update over de zoekactie zei admiraal John Mauger van de Amerikaanse kustwacht dat er zowel aan de oppervlakte als onder water wordt gezocht naar de duikboot.
Een admiraal van de Amerikaanse kustwacht vertelt over de zoektocht:
Vier vliegtuigen speuren de zee af, waaronder een Canadees toestel dat gespecialiseerd is in het vinden van duikboten.
Daarnaast zijn er sonarboeien uitgezet om onder water sporen van het vaartuig op te pikken. Ook is schepen in de buurt gevraagd hun koers te verleggen om mee te helpen met de zoektocht. De kustwacht is ook van plan zelf nog schepen uit te laten varen.
Het wrak van de Titanic ligt op zo'n 600 kilometer uit de kust van Canada, op een diepte van bijna 4 kilometer. Dat bemoeilijkt de zoektocht.
"Het is een verafgelegen gebied en dus is de zoektocht een uitdaging", lichtte Mauger toe. "We zetten alle beschikbare middelen in om de duikboot te vinden en de mensen te redden."
Mauger voegde toe dat volgens het bedrijf achter de Titanic-tripjes de duikboot voor 96 uur aan zuurstof bij zich heeft. Dat zou betekenen dat de opvarenden nog voldoende lucht hebben voor iets minder dan drie dagen onder water.
Details over de inzittenden kon de kustwacht nog niet verstrekken, omdat hun families nog officieel op de hoogte moeten worden gebracht.
Een van de opvarenden is de Brit Hamish Harding, bevestigt zijn familie. De zakenman had zondag op Facebook geschreven dat hij de duik zou maken. Hij schreef toen dat het waarschijnlijk de enige duik van dit seizoen zou worden, vanwege ongunstige weersomstandigheden.
Volgens Britse media is ook Stockton Rush aan boord van de vermiste duikboot. Hij is de ceo van OceanGate Expeditions, het bedrijf dat de afdalingen naar de Titanic organiseert. De andere passagiers zijn de 73-jarige Paul-Henry Nargeolet, een Franse duikexpert, de Pakistaanse zakenman Shahzada Dawood en zijn zoon Suleman.
Nargeolet dook eerder tientallen keren naar het wrak van de Titanic. De NOS sprak daar tien jaar geleden al een keer over met hem.
Het bedrijf OceanGate Expeditions verzorgt sinds 2021 toeristische bezoekjes aan het wrak. Reizigers betalen 250.000 dollar voor een achtdaagse expeditie. De afdaling naar het wrak duurt zo'n twee uur, daarna kunnen deelnemers in de onderzeeër enkele uren bij het wrak ronddwalen.
De Titan is een bijna 7 meter lange buis van 30 centimeter dik titanium en koolstofvezel, met een patrijspoort om van het uitzicht te genieten. Wie mee wil gaan naar de Titanic moet van tevoren een verklaring tekenen waarin de risico's van de reis omschreven staan: het gaat om een experimenteel vaartuig dat niet door officiële instanties is goedgekeurd.
Het bedrijf schrijft in een korte verklaring dat er alles aan gedaan wordt om de bemanning en passagiers veilig te laten terugkeren. Het bedankt ook de reddingswerkers voor hun inzet.
De Titanic zonk in 1912 tijdens de eerste oversteek van Engeland naar de Verenigde Staten. Van de 2200 opvarenden kwamen er 1500 om het leven.