Tariq Osaro
NOS Sport

Underdog Osaro krijgt Kroaten stil met zege op Plazibat in strijd om interim-titel

Wat het Nederlands elftal woensdag niet lukte in De Kuip, daar is Tariq Osaro wel in geslaagd in Ahoy. De kickbokser uit Amersfoort kreeg het Kroatische publiek stil door tegenstander Antonio Plazibat knock-out te slaan en won de interim-titel in het zwaargewicht van Glory.

Plazibat liep al in de eerste ronde een gebroken arm op en kon mede daardoor de hooggespannen verwachtingen geen moment waarmaken. De Kroaat haalde nog wel de vijfde ronde en met een van zijn beste klappen sloeg hij nog onbedoeld de scheidsrechter uit de wedstrijd.

Behalve de zilveren interim-riem mag Osaro het dit najaar ook gaan opnemen tegen Rico Verhoeven om de gouden kampioensriem. Verhoeven was aanwezig in Rotterdam en werd stevig uitgejoeld door de Kroatische supporters. De Brabander heeft al ruim anderhalf jaar niet gevochten bij Glory.

Duizenden Kroatische fans

De interim-titel werd door Glory in het leven geroepen omdat Verhoeven met een zware knieblessure kampt en maandenlang niet in actie kan komen. Eerder gaf hij zijn acteercarrière voorrang boven het kickboksen.

Osaro heeft Plazibat in de hoek gedreven

Plazibat werd in Ahoy luidkeels gesteund door duizenden landgenoten. Vanwege de Nations League zijn er deze week zo'n 15.000 Kroatische voetbalfans in Rotterdam. Velen van hen bezochten zaterdagavond ook het kickboksgala in de Maasstad. Ook voormalig topspits Mario Mandzukic (van onder meer Juventus en Bayern München) zat op de tribune om Plazibat te steunen.

"Het voelt alsof ik alle mensen die naar mij zijn komen kijken heb teleurgesteld", zei Plazibat. "Ik wil geen excuses zoeken, Osaro heeft eerlijk gewonnen. Hij trapte tegen mijn arm en ik voelde meteen dat het mis was. Maar goed, dat kan gebeuren in deze business. Niemand hoeft medelijden met me te hebben."

Rake klap scheidsrechter

Ondanks de luide steun voor Plazibat kon de geconcentreerd vechtende Osaro de eerste twee rondes op punten naar zich toetrekken. Terwijl de bel voor de tweede ronde al had geklonken, wilde Plazibat nog een rechterhoek uitdelen. Scheidsrechter Edward Strijkert probeerde beide vechters uit elkaar houden en kreeg de vuist van de Kroaat vol op zijn kaak.

Strijkert ging even door de knieën en oogde duizelig. Bij het ingaan van de derde ronde verscheen er dan ook een nieuwe scheidsrechter in de ring. "Dat was natuurlijk niet opzettelijk", vertelde Plazibat na afloop. En met een lach: "Het was in elk geval leuk voor de samenvatting."

De nieuwe arbiter zag hoe Osaro steeds dominanter werd en met enkele fraaie combinaties Plazibat aan het wankelen bracht. De Kroaat moest steeds meer incasseren en ging in de laatste minuut van de vijfde ronde knock-out na een reeks rake klappen en trappen van Osaro.

"Niemand geloofde in mij, behalve ikzelf", zei een wat geïrriteerde Osaro. "Ik ben van ver gekomen. Deze interim-titel is heel erg mooi. Ik hoop dat Rico snel hersteld van zijn blessure, want ik wil het opnemen tegen de beste versie van Rico."

Trainingsmaten

Met de nederlaag komt er voor Plazibat een einde aan een serie van vier zeges op rij, allemaal op knock-out. De 29-jarige Kroaat werd binnen Glory al een tijd beschouwd als de grootste uitdager van Verhoeven.

Met 27-jarige Osaro, die onder Nigeriaanse vlag vecht, trof Plazibat een trainingsmaat. Beide kickboksers trainen in Amsterdam bij de vooraanstaande sportschool van trainer Mike Passenier.

Osaro viert de zege met zijn team

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl