Britt Bongaerts

Volleybalsters in spannende vijfsetter niet langs Italië in Nations League

De Nederlandse volleybalsters zijn er niet in geslaagd opnieuw te winnen in de Nations League. In een spannende vijfsetter bleek Europees kampioen Italië net iets te sterk: 25-11, 22-25, 20-25, 25-18, 17-19.

En dat betekent dat de stunt tegen Polen, waarvan gisteren knap gewonnen werd, geen vervolg krijgt. Nederland, dat na vandaag wel een puntje kan bijschrijven, stijgt naar de dertiende plek op de ranglijst. Bulgarije, dat morgenvroeg de tegenstander is van Nederland, zakt een plekje. Kroatië en Zuid-Korea vormen de staart van de ranglijst.

Italië begon slordig aan het duel. Nederland had de druk er goed op en profiteerde van de Italiaanse fouten. Uiteindelijk was het Jolien Knollema die haar ploeg met schitterende slam naar de de eerste setwinst sloeg.

Daarna leek Italië wakker geschud. Het was gelukkiger dan Nederland, dat aardig meedraaide maar nooit een grote voorsprong nam. Italië, dat bij bij de hand genomen werd door sterspeelster Miriam Sylla, won de tweede set.

In de derde set een vergelijkbaar beeld. Italië maakte minder fouten en Nederland had vaak geen antwoord op het bekeken aanvalsspel. Dat betekende een voorsprong voor de Italianen.

Nederland herpakt zich

In de vierde set herpakte Nederland zich. De volleybalsters kwamen al gauw op voorsprong en behielden die. Met een score van 25-18 was de set uiteindelijk overtuigend voor de ploeg van Felix Koslowski.

Daarmee werd dus een beslissende vijfde set afgedwongen. In dat bloedstollende laatste deel kreeg Nederland met twee matchpoints de eerste kansen om het duel naar zich toe te trekken. Maar dat lieten de Nederlandse vrouwen na.

Italië overleefde en kwam vervolgens zelf meerdere keren op matchpoint. Nederland kwam tot twee keer toe knap terug, tot het derde matchpoint. Een opslag van Italië werd verkeerd verwerkt en een 3-2 nederlaag voor Nederland was een feit.