Overlevende van de aanslag op een middelbare school in Uganda
NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden bij aanslag op middelbare school in Uganda

In het zuidwesten van Uganda zijn bij een aanslag op een middelbare school tientallen mensen gedood. Het exacte dodental loopt uiteen: het ministerie van Defensie spreekt van 37 dodelijke slachtoffers, de burgemeester van de getroffen stad Mpondwe meldt dat er 41 lichamen zijn gevonden.

Volgens burgemeester Mapoze zijn onder de doden 38 scholieren, een bewaker en twee andere burgers. De politie en het leger hebben dat nog niet bevestigd. Acht mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Defensie meldt dat er zes mensen zijn ontvoerd. Volgens de lokale autoriteiten waren er 62 scholieren aanwezig ten tijde van de aanval.

Nabestaanden vragen zich af waar de beveiliging was tijdens de aanval op de middelbare school.

Verbazing na aanslag op school Uganda: 'Waar was de beveiliging?'

De aanslag gebeurde rond 23.00 uur lokale tijd op een private school in Mpondwe, zo'n 2 kilometer van de grens met de Democratische Republiek Congo. Een commandant van het Ugandese leger zegt dat de rebellen al twee dagen voor de aanval aanwezig waren om de omgeving van de school te verkennen. Hij zegt dat ze eerst een groep jongens in een slaapzaal hadden opgesloten, voordat ze die in brand staken. Daarna drongen ze de slaapzaal van de meisjes binnen, waar ze enkelen van hen met geweren en machetes toetakelden. De rest zou zijn meegenomen.

Ook werd er een winkel met etenswaren in de school geplunderd. Daarna zijn de aanvallers richting Virunga National Park in Congo gevlucht. Ugandese soldaten hebben de achtervolging ingezet en proberen de ontvoerde mensen te bevrijden, zegt een woordvoerder van Defensie. Daarbij zijn ook helikopters ingezet.

President Museveni heeft zijn vrouw en de minister van Onderwijs richting de getroffen stad gestuurd. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft op Twitter zijn medeleven betuigd. "Een aanval op burgers, met name studenten, is afschuwelijk." Hij zegt dat Nederland bereid is Uganda waar mogelijk hulp te bieden.

Achter de aanval zitten volgens de politie rebellen van de Allied Democratic Forces (ADF), een groep die begin jaren 90 werd opgericht in Uganda. De groep verzette zich daar tegen president Museveni, die sinds 1986 aan de macht is. In 2001 werd ADF door het Ugandese leger verdreven naar het oosten van Congo, waar inmiddels 120 gewapende groepen en milities om de macht strijden. ADF wordt in verband gebracht met de Centraal-Afrikaanse tak van terreurorganisatie Islamitische Staat.

Regelmatig worden er in de regio aanslagen gepleegd. Alleen al sinds april vorig jaar zijn daarbij volgens de Verenigde Naties honderden burgers om het leven gekomen. Aanvallen zoals gisteravond op scholen in het grensgebied zijn al jaren niet meer voorgekomen. In 1998 kwamen 80 studenten om bij een aanval op een hogeschool.

Om het geweld de kop in te drukken, zijn er sinds 2021 Congolese en Ugandese troepen actief in het oosten van Congo, maar er worden nog altijd aanslagen gepleegd. Zo werd ADF in 2021 in verband gebracht met zelfmoordaanslagen in de Ugandese hoofdstad Kampala. De legers van Uganda en Congo vuurden in 2021 nog samen raketten en artillerie af op posities van ADF in het grensgebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl