NOS Nieuws

Tien doden bij bomaanslag op kerk in Congo

Bij een aanslag op een kerk in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn zeker tien mensen om het leven gekomen, meldt het leger. Ook zijn tientallen mensen gewond geraakt. De bom ontplofte tijdens een doopdienst.

De aanslag was op een protestantse kerk in de plaats Kasindi, tegen de grens met Uganda. Het leger zegt dat het geweld vermoedelijk het werk is van ADF, een rebellengroep die vaker aanslagen pleegt en waarvan wordt gezegd dat die banden heeft met terreurgroep Islamitische Staat. Later meldde persbureau Reuters dat IS via Telegram de verantwoordelijkheid heeft opgeëist.

Na de aanslag werd bij de kerk iemand uit Kenia aangehouden, maar waarvoor precies is niet duidelijk.

6 miljoen mensen gevlucht

Rebellengroep ADF werd opgericht in buurland Uganda en pleegt geregeld aanslagen in de regio. Alleen al sinds april vorig jaar zijn daarbij volgens de Verenigde Naties honderden burgers om het leven gekomen.

In het oosten van Congo strijden 120 gewapende groepen en milities om de macht. Om het geweld de kop in te drukken zijn er sinds 2021 Congolese en Ugandese troepen actief, maar er worden nog altijd aanslagen gepleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl