Protesten bij het VN-hoofdkwartier in Goma
NOS Nieuws

VN-vredestroepen doden twee burgers op grens tussen Congo en Uganda

VN-vredestroepen hebben bij de grens tussen de Democratische Republiek Congo en Uganda twee burgers gedood. De blauwhelmen openden om onduidelijke redenen bij de noordoostelijke stad Kasindi het vuur. Vijftien mensen raakten gewond, zo hebben de VN en lokale autoriteiten bevestigd.

Het hoofd van de VN-missie in Congo, Bintou Keita, heeft geschokt gereageerd op de gebeurtenis. Volgens Keita zijn de schutters inmiddels opgepakt en is er een gezamenlijk onderzoek geopend.

De VN heeft niets gemeld over de nationaliteit van de betrokken blauwhelmen, die na een verlof naar Congo waren teruggekeerd. Zij zouden vanuit Uganda op weg zijn geweest naar Beni, een stad in het noordoosten van het land. De douane zou zijn geïnstrueerd om de militairen geen toegang te verlenen, waarop zij het vuur openden en willekeurige mensen door kogels werden geraakt.

De spanningen tussen de vredestroepen en de plaatselijke bevolking zijn de voorbije week toegenomen. Vorige week demonstreerden honderden mensen bij het VN-hoofdkwartier in de oostelijk gelegen stad Goma. Een kleinere groep drong het pand ook binnen. De bevolking vindt dat de VN-militairen hen niet genoeg beschermen tegen gewapende groeperingen en eisen hun vertrek.

VN-missie Monusco is al ruim twintig jaar actief in het noordoosten van Congo en is de grootste vredesmissie ter wereld. Volgens de VN zijn in het land honderden gewapende groeperingen actief, die veelal uit zijn op de waardevolle grondstoffen die het land rijk is, zoals koper, kobalt, goud en diamanten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl