NOS SportAangepast

Snelste seizoentijd op 400 horden voor Bol in Oslo, Van Klinken wint discuswerpen

Zo rent Bol op vleugels naar de finish in Oslo

Bij de Diamond League-wedstrijden in het Noorse Oslo heeft Femke Bol de 400 meter horden gewonnen. Ze noteerde een tijd van 52,30, iets meer dan een tiende sneller dan begin juni in het Italiaanse Florence. De Europees kampioene snelde daar naar 52,43 en dat was toen veruit de beste tijd van het seizoen.

De 23-jarige Bol, die in 2021 brons won op de Olympische Spelen en vorig jaar zilver greep op de WK, leek ook vandaag geen enkele moeite te hebben met haar nieuwe pasritme. "Ik loop nu niet meer tegen mezelf. Ik hoef nu geen dribbel meer te maken voor die eerste horden. Het ging weer beter dan in Florence", zei ze stralend na afloop.

Pasritme

Het aantal passen tussen de eerste zeven horden paste ze aan van vijftien naar veertien passen, omdat dit haar minder energie kost. Alleen de laatste drie horden nam ze in vijftien passen.

Het ritme zat als gegoten en al snel liep ze uit op de Jamaicaanse hordenspecialist Rushell Clayton, die anderhalve seconde later als tweede finishte.

"Horden geven me altijd een goed gevoel. Het is wat ik het allerliefst doe."

Bol superieur in Oslo: 'Ik loop nu niet meer tegen mezelf'

Die liefde gaat ver. Bols persoonlijke record staat op 52,03 en ze hoopt dit seizoen als derde vrouw onder de 52 seconden te lopen. De enige twee atletes die dat gelukt is, Sydney McLaughlin en Dalilah Muhammad, waren in Oslo niet van de partij.

Wanneer ze voor die 51'er kan gaan? "In Lausanne eind juni. Maar dan moet ik nog wel wat harder lopen. Ik ga mijn best doen."

Van Klinken troeft olympische kampioene af

Jorinde van Klinken is eerste geworden bij het discuswerpen. De 22-jarige Drentse gooide de discus 66,77 meter ver en versloeg daarmee nét de olympisch kampioene Valarie Allman die 66,18 als verste afstand noteerde.

Het gaat Van Klinken, die sinds 2021 in de Verenigde Staten woont en traint, voor de wind, want afgelopen weekend won ze ook al de Amerikaanse studentenkampioenschappen.

Haar opmars op het allerhoogste niveau begon vorig jaar. Bij het discuswerpen werd ze vierde bij de wereldkampioenschappen en ook vierde bij de Europees kampioenschappen.

Bekijk hier de worp van Van Klinken en een reactie van kogelstootster Schilder:

Niet elke Nederlandse deelneemster liep vandaag rond met een big smile. Kogelstootster Jessica Schilder baalde flink. De Europees kampioene was in de eerdere kwalificatie uitgeschakeld na drie ongeldige pogingen en deed dus niet mee om de prijzen.

Mentaal zit ze nog niet lekker in de wedstrijd na een lelijke val eind februari. "Onbewust ben ik enorm bang dat het weer gaat gebeuren." Maar zegt ze: "Hier word ik ook weer sterker van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl