Femke Bol op de FBK Games in Hengelo
NOS Sport

Bol moet bij FBK Games wennen aan status: 'Ben net zo normaal als ieder ander'

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

Vijf jaar geleden nam een 18-jarige tiener uit Amersfoort samen met haar ouders plaats op de tribune van het naar Fanny Blankers Koen vernoemde atletiekstadion in Hengelo. Voor haar ogen was het, op het tartan, een blondine uit Utrecht die de show stal.

Femke Bol haalde de dag die een onuitwisbare indruk op haar maakte zondag aan het begin van de avond nog maar eens in de herinnering. "Ooit zo goed worden als Dafne Schippers, dat leek me geweldig."

Immens dankbaar

Anno 2023 heeft Bol nog niet de erelijst van de wereldkampioene op de 200 meter van 2015 en 2017. Toch trok ze in hetzelfde Hengelo een vol stadion. Op de tribune toverde een vak vol trouwe supporters, gehuld in t-shirts met daarop haar naam, een immens spandoek tevoorschijn waarop de hashtag #TeamFemke en een metersgrote afbeelding prijkten.

Het spandoek voor Femke Bol op de tribune bij de FBK Games

Bol deed waar het publiek voor gekomen was en won met overmacht, al is haar ster al zo rijzend dat bij haar tijd van 50,11 een kleine kanttekening werd geplaatst. "Mensen verwachten dat ik, waar ik aan de start van een 400 meter verschijn, een 49'er loop. Dat kan ik alleen niet altijd waarmaken. Helaas."

Torenhoge verwachtingen, het hoort nu eenmaal bij Bols huidige status. De eerlijkheid gebood haar zaterdag te zeggen dat ze nog moet wennen aan de rol van mondiale atletiekvedette.

"Het gaat allemaal zó snel", zei ze, gehuld in het zuurstokroze, aan de rand van de baan. "Het is ongekend. Ik moet er echt aan wennen. Ik was op een gegeven moment al een beetje groot in Nederland. Na de EK van vorig jaar in München werd het iets groter, maar nadat ik in Apeldoorn het wereldrecord indoor op de 400 meter had gelopen is het ontploft."

Femke Bol op de FBK Games in Hengelo

Laatst, toen ze na zomaar een wedstrijd landde op Schiphol, werd ze tot haar grote verbazing zelfs herkend én aangesproken. "Wel drie keer."

"Veel mensen willen ineens iets. Dat overvalt me, eerlijk gezegd, een beetje. Ik praat daarover met personen die dicht bij me staan en me goed kennen. Mensen van buitenaf denken ineens dat ik een supervrouw ben."

Laat ze het zo zeggen. "Ik ben net zo normaal als ieder ander. Ik loop alleen hard."

Bol verpulvert FBK-record op 400 meter: 'Zo blij om hier te lopen vandaag'

Haar nieuwe status houdt ook in dat de verwachtingen hooggespannen zijn zodra haar naam op de deelnemerslijst staat. "Of het vervelend is dat er toptijden van me worden verwacht als ik aan de start sta? Nee, eigenlijk niet. Want dat verwacht ik van mezelf ook."

"Natuurlijk baal ik er zelf ook van dat ik hier geen 49'er loop", vervolgde ze. Toch wenste Bol haar winnende tijd van de FBK Games in perspectief te plaatsen. "Dit is de derde tijd die ik ooit op de 400 vlak heb gelopen. Zo slecht is het dus ook weer niet."

Veertien passen

Er waren bovendien verzachtende omstandigheden die konden worden aangevoerd. Bols leven staat, in de aanloop naar de WK van komende zomer in Boedapest en de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, volledig in het teken van de 400 meter horden. En dan specifiek het strijdplan om in ieder geval de eerste zeven van in totaal tien horden met veertien passen tussen de hindernissen te lopen, om zo meer snelheid te genereren.

Ze heeft die kunst al aardig onder de knie, getuige de zege die ze vrijdag op dat onderdeel tijdens de Diamond League in Florence boekte. Het was overigens haar veertiende opeenvolgende zege op de 400 horden in die prestigieuze wedstrijd.

Coach Bol ziet dat nieuw ritme tussen horden werkt: 'Natuurlijkere lange pas'

Werken aan dat nieuwe ritme doet Bol bij voorkeur in de betrekkelijke anonimiteit. Het was de reden waarom ze haar optreden op de 400 horden vorige week, tijdens een wedstrijd in Oordegem, voor de buitenwacht stilhield. Al genereerde de 53,12 die ze in België liep meer aandacht dan haar wellicht lief was, gezien het feit dat het mondiaal de beste tijd van het seizoen was.

En dat terwijl ze geen perfecte race liep. Tot de zevende horde liep ze goed. "Daarna werd het een zooitje." Ze vond het eigenlijk wel prima zo, zonder massale belangstelling van de media. "Soms wil ik op mijn gemak mijn eigen ding doen. Er zijn momenten dat ik liever buiten de schijnwerpers sta."

Geen horden

In Hengelo wilde ze geen risico's lopen, zo klonk het. De FBK Games waren voor Bol eerst en vooral een meetmoment hoe het met haar snelheid gesteld is. Dus bleven de horden op haar verzoek ten overstaan van 10.000 toeschouwers en de uitgerukte media achterwege.

Het is alleen de vraag welke conclusie aan haar 50,11 kan worden getrokken. Nooit eerder in de geschiedenis van de FBK Games werd er door een vrouw harder gelopen op de 400 meter.

Femke Bol op de FBK Games in Hengelo

Bol: "Geen idee hoe ik deze tijd moet inschatten. De eerste 200 meter was in ieder geval te sloom. Dat is best te verklaren. De 400 horden is een kwestie van ritme, de 400 vlak draait om pure snelheid."

Toch keek Bol allesbehalve ontevreden terug op de winderige zondagavond in Hengelo. Want bekend zijn, zo concludeerde ze ten overstaan van volgepakte tribunes, heeft ook een heel leuke kant. "Het is bijzonder om zo veel mensen te inspireren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl