Maurice Steijn tekent zijn contract bij Ajax
NOS Voetbal

Steijn begrijpt scepsis: 'Geboren in Den Haag, geen Ajax-dna en middelmatige speler'

Zelfs Maurice Steijn was in eerste instantie verbaasd toen hij door Ajax werd benaderd. De aanstelling van de trainer van Sparta leidde deze week tot veel verontwaardigde reacties bij de achterban.

Woensdagmiddag, tijdens zijn eerste persconferentie in de Johan Cruijff Arena, zei de 49-jarige trainer begrip te hebben voor die scepsis. "Ik ben geboren in Den Haag, heb geen Ajax-dna en was een hele middelmatige voetballer."

Toch denkt de oud-trainer van ADO, VVV-Venlo, Al Wahda, NAC Breda en Sparta dat hij succesvol kan zijn. "Ik houd me vast aan voorbeelden als Erik ten Hag", doelde hij op de trainer die door Ajax bij FC Utrecht werd weggeplukt en nu bij Manchester United in de absolute top werkt.

Die top is ook het doel van Steijn bij Ajax. "Ik wil kampioen worden en aanhaken bij de Europese top", zei hij. "En bij Ajax moet dat met een combinatie van winnen en goed voetbal."

Vierde keus?

De naam van Steijn werd pas zondagavond voor het eerst in de media genoemd in de lange zoektocht naar een opvolger voor John Heitinga. Maar het eerste gesprek dat Steijn voerde met technisch directeur Sven Mislintat, dateert al van vijf weken geleden. Binnen Ajax wist bijna niemand daar iets van en Steijn vertelde het alleen aan zijn vrouw en kinderen.

De namen van Kjetil Knutsen (Bodø/Glimt), Kasper Hjulmand (bondscoach Denemarken) en Peter Bosz (nieuwe trainer PSV) werden wel regelmatig met Ajax in verband gebracht. Toch was Steijn geen vierde keus, beweerde Mislintat. "Hij heeft de race duidelijk gewonnen. Ik zal de namen van de runners-up niet noemen."

Sven Mislintat (l) samen met Maurice Steijn

"We hebben eerst een longlist gemaakt en die teruggebracht naar een shortlist van vier trainers, daar zat ook John Heitinga bij", vertelde de Duitse directeur. "Met die vier heb ik gesproken en we hebben een uitgebreide analyse gemaakt. En Maurice was onze belangrijkste kandidaat."

Begin vorige week kwamen Steijn en Ajax tot een akkoord. Dat werd pas naar buiten gebracht nadat de trainer met Sparta de laatste duels in de play-offs om Europees voetbal had gespeeld.

Overperformer

Mislintat noemde zijn nieuwe trainer op de persconferentie diverse keren een "overperformer". "Met al zijn clubs heeft hij het beter gedaan dan je zou verwachten op basis van het budget."

Dat Steijn geen ervaring bij een grote club heeft, vormt voor Mislintat geen probleem. "Dat had Ten Hag ook niet toen hij bij Ajax kwam. Zelf heb ik dat ook meegemaakt met Jürgen Klopp en Thomas Tuchel bij Dortmund. Twee trainers die opvielen bij een kleinere club." Zowel Klopp (Liverpool) als Tuchel (PSG, Chelsea, Bayern München) belandde via Dortmund in de top.

Ajacieden Rensch en Taylor niet verrast: 'Vertrouwen dat directie goede trainer vindt'

Steijn staat niet bekend als een trainer die de jeugd een kans geeft. Afgelopen seizoen bij Sparta gaf hij slechts twee speelminuten aan tieners, veruit het laagste aantal van alle eredivisieclubs.

Steijn kent die statistiek en heeft er een verklaring voor. "Zowel bij Jong Sparta als bij Jong NAC hadden we helaas geen talenten rondlopen die goed genoeg waren. Eerder bij VVV heb ik wel jongens van zeventien laten debuteren."

"Bij Ajax is de jeugdopleiding van een heel hoog niveau. Jorrel Hato is bijvoorbeeld al zó goed, ik zou wel gek zijn om die niet op te stellen."

Binding met publiek

Naast Steijn legde Ajax ook assistent-coach Said Bakkati vast. Het is de bedoeling dat oud-international Hedwiges Maduro op korte termijn ook komt. De Amsterdammers zijn in onderhandeling met Almere City over de assistent.

Maduro kan overstap naar Ajax niet bevestigen: 'Eerst genieten van huldiging Almere'

"Ik denk dat we dan een hele mooie staf hebben", zei Steijn. "Bakkati en Maduro zijn jong en heel ambitieus. Ze vullen mij goed aan. En Hedwiges heeft het Ajax-dna, dat ik ontbeer."

De nieuwe trainer beseft dat hij door zijn achtergrond weinig krediet zal hebben bij de achterban. "Maar ik zal vooral mezelf blijven. Natuurlijk is er hier meer druk. Kijk maar om je heen bij deze persconferentie. Zoveel camera's is voor mij nieuw."

"Er zullen teleurstellingen komen, we zullen niet altijd winnen. Maar ik hoop dat er een binding met het publiek ontstaat. En dat ze zien dat als het een keer tegenzit, dat we er alles aan gedaan hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl