Lenny Martinez
NOS Wielrennen

Frans klimtalent Martinez (19) troeft Woods (36) af in 'onthoofde' Mont Ventoux

Lenny Martinez heeft de vijfde editie van de CIC-Mont Ventoux gewonnen. Het 19-jarige toptalent van Groupama-FdJ versloeg de 36-jarige Michael Woods (Israel-Premier Tech) op de streep.

De Mont Ventoux dankt zijn naam aan stormachtige wind die de kale top met grote regelmaat teistert. Vandaag zou het extra gaan stormen in de Midi en daarom besloot de organisatie de route in te korten van 154 kilometer tot 99 kilometer.

Dit betekende dat de renners slechts één keer de legendarische berg hoefden te bedwingen in plaats van twee. Bovendien werd de Mont Ventoux niet beklommen van de steilste kant vanuit Bedoin (21,1 kilometer à 7,7 procent), maar via de minder steile kant vanuit Sault (24,5 kilometer à 4,9 procent).

Over generaties gesproken

Op de klim nam de ploeg van Martinez het heft in handen, met onder meer de Nederlander Lars van den Berg als tempomaker. Veel renners konden het tempo volgen, maar in het kale maanlandschap vanaf Chalet Reynard bleven de sterksten over, waaronder Martinez en de bijna twee keer zo oude Woods.

De Canadees had in Domenico Pozzovivo (40) bovendien een ijzersterke adjudant, die het tempo in de laatste kilometers hoog hield. In de laatste steile meters naar het weerstation was de rappe Martinez Woods duidelijk de baas.

Voor Martinez, zoon van olympisch en wereldkampioen Miguel Martinez, was het zijn eerste profzege. Ook Lenny's opa was trouwens een uitstekende wielrenner. Mariano Martinez won onder meer twee ritten in de Tour de France en won in de Tour van 1978 het bergklassement.

Het toptalent zal vermoedelijk nog niet in de Tour te zien zijn. De Vuelta wordt naar verwachting zijn eerste grote ronde bij de profs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl