NOS Wielrennen

Vingegaard onderstreept favorietenrol Tour met eindwinst in Dauphiné, Ciccone wint slotrit

Oppermachtige Vingegaard stelt eindzege Dauphiné veilig, Ciccone wint slotrit

Voor Jonas Vingegaard zat een derde ritzege in het Critérium du Dauphiné er net niet in, maar in de laatste etappe onderstreepte de Deen nog maar eens dat hij de grote favoriet is voor de Tour de France, die op 1 juli van start gaat.

De Deense klassementsleider van Jumbo-Visma reed op de steile klim naar La Bastille bij Grenoble (1,8 kilometer,14,2% gemiddeld) opnieuw weg bij de concurrentie, zoals hij dat ook al deed in de vijfde en zevende etappe. Hij vergrootte zijn voorsprong op Adam Yates met 12 seconden en verzekerde zich zo van de eindzege.

Ciccone wint slotrit

De Italiaan Giulio Ciccone was de enige uit de kopgroep die eindwinnaar Jonas Vingegaard voor wist te blijven in de koninginnenrit. De renner van Trek-Segafredo was op de voorlaatste klim weggereden bij zijn medevluchters en kwam 23 seconden voor Vingegaard over de streep. Yates eindigde als derde en stelde zijn tweede plaats in het eindklassement veilig.

Giulio Ciccone wint de slotrit

Vingegaard begon met een riante voorsprong van 2.11 aan de laatste etappe, de koninginnenrit. Op geen van de vijf Alpencols, waarvan één van de buitencategorie en twee van de eerste categorie, kwam de Deen ook maar een moment in de problemen.

Na 36 kilometer ontstond er een sterke kopgroep van negen renners, waarin Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) de best geklasseerde was. De Franse oud-wereldkampioen, die deze Dauphiné heeft laten zien dat hij op de goede weg is richting de Tour de France na zijn knieblessure, stond op 3.48 van Vingegaard. Ook Tiesj Benoot, adjudant van Vingegaard bij Jumbo-Visma, was meegeslopen.

Aan de voet van de voorlaatste klim, de Col de Porte, reden Ciccone en Alaphilippe weg bij hun medevluchters. Op hetzelfde moment besloot Yates zijn Deense concurrent nog een keer te testen. Maar Vingegaard gaf geen krimp.

Julian Alaphilippe rijdt vooruit in de laatste etappe van de Dauphiné

Op 2,7 kilometer van de top van de Col de Porte knapte het elastiek bij Alaphilippe, waarna Ciccone aan een solo van 20 kilometer begon. De Italiaan begon na een afdaling, waarin hij veel risico nam, met een voorsprong van een kleine minuut aan de steile muur naar La Bastille.

Met nog een kilometer te klimmen schakelde Vingegaard zijn ketting op standje 'koffiemolen'. De Deen reed soepel weg zijn concurrenten voor het klassement, maar kwam 23 seconden tekort voor de ritwinst. Ciccone stelde met zijn zege ook de bergtrui veilig.

Na Vingegaard druppelden de andere klassementsrenners een voor een binnen. Yates eindigde op 2.23 van Vingegaard als tweede in het eindklassement. Ook Ben O'Connor (derde op 2.56), Jai Hindley (vierde op 3.16), Jack Haig (vijfde op 3.47), Enric Mas (17e op 8.40) en Mikel Landa (22ste op 12.54) weten dat er nog werk aan de winkel is voor de Tour, die over iets minder dan drie weken begint.

Jonas Vingegaard

Vingegaard, die vorig jaar in de Dauphiné als tweede eindigde achter ploeggenoot Roglic, noemde zijn eindzege in de Franse rittenkoers "een groot ding".

"Het is een van de grootste wedstrijden ter wereld", aldus de Deen, die zich met een goed gevoel verder gaat voorbereiden op de Tour. "Ik denk dat ik heel tevreden kan zijn over deze week. Ik ben in goede vorm, het team reed fantastisch de hele week."

Na een paar rustdagen vertrekt Vingegaard naar de Franse Alpen voor een laatste hoogtestage in Tignes. Of hij daar nog veel werk te verzetten heeft, wil de interviewer van de Dauphiné weten. Vingegaard: "Veel werk weet ik niet. Ik heb nog wel wat werk te doen, maar niet heel veel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl